Τα τρία σημεία-φωτιά της Εφορίας είναι ο πρόσθετος φόρος που έρχεται με φόρα... 22% σε όσους δεν έχουν το ποσό των αποδείξεων που προκύπτουν από το εισόδημά τους και σε ποσοστό 30%, οι ποινές σε μη δήλωση τόκου με πρόστιμο 100 ευρώ ή το πρόστιμο για μη κατάθεση φορολογικής δήλωσης που μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ. Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «μπορεί το ποσοστό να μειωθεί στο 20% σε φορολογουμένους που δαπανούν πάνω από το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος σε τόκους δανείων, ενοίκια και φόρους». Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για φέτος ίσως να μην ισχύσει το μέτρο του 30% στις αποδείξεις και να πάμε στο 20%.

Ποιοι απαλλάσσονται των ηλεκτρονικών αποδείξεων:

01. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
02. ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
03. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
04. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, με δήλωση στην Ελλάδα.
05. Δημόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
06. Φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας που ζουν ή και εργάζονται στην αλλοδαπή.
07. Ανήλικοι με δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
08. Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους. 09.
Όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
10. Όσοι κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
11. Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
12. Όσοι είναι σε μακροχρόνια νοσηλεία (πέραν των έξι μηνών).
13. Όσοι μένουν σε οίκο ευγηρίας.
14. Όσοι μένουν σε ψυχιατρικό κατάστημα.
15. Οι φυλακισμένοι.

Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη:
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά / Αλκοολούχα ποτά και καπνός / Ένδυση και υπόδηση / Στέγαση με εξαίρεση τα ενοίκια / Υγεία / Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες / Επικοινωνίες / Μεταφορές με εξαίρεση τη δαπάνη για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων, πλην των ποδηλάτων / Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες / Εκπαίδευση / Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια / Αλλα αγαθά και υπηρεσίες

Προσοχή. Αν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καταβάλλονται σε δόσεις, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των δόσεων. Επίσης, υπάρχει πρόστιμο 100 ευρώ για τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως. Αυτό συμβαίνει όταν ο φορολογούμενος καταθέσει εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος... Ακόμα και αν προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο.

Οι ποινές που προβλέπονται

ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ∆ΗΛΩΣΗΣ:
Αν δεν υποβάλει ή υποβληθεί φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, πρόστιμο 100 ευρώ.

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ∆ΗΛΩΣΗ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΦΟΡΟΥ:
Ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

ΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΦΟΡΟΣ:
Αν ο πολίτης είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε έχει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

ΕΚΠΝΟΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ:
Αν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία πληρωμής του φόρου, τότε χρεώνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ»