Γνωρίζατε πως η πρώτη μετάγγιση αίματος πραγματοποιήθηκε το 1916 στην Πολυκλινική Αθηνών; Συγκεκριμένα από τον καθηγητή Σπ. Οικονόμου που είχε παρακολουθήσει στο Montpellier της Γαλλίας σχετικές εργασίες και για την πρώτη μετάγγιση πήρε αίμα από τον βοηθό του, γιατρό, Mιχ. Πατρικαλάκη.

Ο σημαντικότερος όμως σταθμός στην ιστορία της αιμοδοσίας υπήρξε η ανακάλυψη των ομάδων αίματος από τον LANDSTEINER το 1900. Την ανακάλυψη των ομάδων του συστήματος ΑΒΟ ακολούθησε η ανακάλυψη του συστήματος RHESUS. Λίγο αργότερα, η διατήρηση του αίματος σε ψυγείο επηρέασε αποφασιστικά την όλη οργάνωση της αιμοδοσίας. Το αίμα είναι πια δυνατό να συλλέγεται, να διατηρείται και να χρησιμοποιείται σε ώρα ανάγκης.

Για να φτάσουμε στη σημερινή όπως την ξέρουμε θέση της "Μετάγγισης Αίματος" χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες. Τα τελευταία 50 και παραπάνω χρόνια, η επιστημονική και τεχνική πρόοδος στον τομέα της μετάγγισης αίματος υπήρξε τόσο αλματώδης, ώστε σήμερα η μετάγγιση να μην είναι μια απλή λήψη και χορήγηση αίματος, αλλά ένας ιδιαίτερος κλάδος της Αιματολογίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Το 1958 αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτοι Σταθμοί Αιμοδοσίας στα Κρατικά Νοσοκομεία της Ελλάδας. Το έτος 1962 έγινε δωρεά στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου από την Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Γαλλίας, το πρώτο στη χώρα μας ειδικό αυτοκίνητο για αιμοληψίες, με 10 κλίνες και με ψυγείο δυνατότητας συντήρησης 600 μονάδων αίματος, με αυτοδύναμη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

19 χρόνια Τράπεζα Aίματος Εργαζομένων WIND

Και η ιστορία συνεχίζεται για να φτάσουμε στο σήμερα και στην δημιουργία της Τράπεζας Aίματος Εργαζομένων WIND που δημιουργήθηκε το 2002. Μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια έχει οργανώσει 38 εθελοντικές αιμοδοσίες και 1.394 αιμοδότες εργαζόμενους. Αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία και υλοποιείται 2 φορές τον χρόνο, στηρίζοντας έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στόχος από την αιμοδοσία που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι, από την ποσότητα που θα συλλεχθεί, να προσφερθούν πάνω από 30 φιάλες αίμα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Οι εργαζόμενοι εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση και ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας συμμετέχουν στη διαχρονική αυτή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να στηρίξει τους συνάνθρωπους μας.

Μέσα από την Τράπεζα Αίματος που έχει δημιουργήσει η εταιρεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μείωσης των αποθεμάτων αίματος της χώρας, που ειδικά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Τα τελευταία δύο έτη η WIND κάλυψε τις ανάγκες σε αίμα 64 συνανθρώπων μας με 90 μονάδες αίματος. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο της να ενθαρρύνει και να στηρίξει την αιμοδοσία προωθώντας την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προσφοράς και του εθελοντισμού.