Θέμα χρόνου πλέον θεωρείται η μετατροπή μέρους των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδοτήσεις. Ειδικότερα, όλα δείχνουν ότι μέρος των δανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 θα χαριστούν. Το ύψος του «κουρέματος» των δανείων θα εξαρτηθεί από την επίπτωση της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη της κάθε επιχείρησης. Θα είναι, δηλαδή, συνάρτηση της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» θα γίνει έως το 50% της δανειοδότησης. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήριζαν ως άκαιρο το θέμα στην παρούσα συγκυρία, με την έννοια ότι οι αποπληρωμές των δανείων ξεκινούν από 1ης Ιανουαρίου 2022. Κατά συνέπεια, το μέτρο δεν είναι της παρούσης.

Αυτό υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον Παναγιώτη Τζένο, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Secret», που μεταδόθηκε την περασμένη Τρίτη από τη συχνότητα των «Παραπολιτικών» FM. Ο υπουργός, χωρίς να διαψεύσει την πρόθεση, ανέφερε ότι δεν είναι επί του παρόντος μια σχετική απόφαση, αφού μέχρι τώρα τα δάνεια διάγουν τη χαριστική τους περίοδο, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. «(Η απόφαση αυτή) δεν αφορά το 2021», είπε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του κ. Τζένου. «Αφορά στο 2022» και κατά συνέπεια «δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα».
Ωστόσο, όλα δείχνουν -και αυτό επιβεβαιώνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών- ότι «ο κύβος ερρίφθη».

Η απόφαση που άλλαξε τα δεδομέ να ήρθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και είναι η πέμπτη σημαντική αλλαγή που συντελείται από την Κομισιόν στο πλαίσιο κανόνων στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Οπως είπε ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, την αλλαγή αυτή είχε ζητήσει και η ελληνική πλευρά, με στόχο να αυξηθούν τα όρια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αλλά και για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Επιδίωξη του μέτρου θα είναι στο τέλος της χαριστική περιόδου των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέρος αυτών να καταστεί επιδότηση, με την προαίρεση, όμως, ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο.

Ο Σταϊκούρας προετοιμάζει τις λεπτομέρειες

Ετσι, άνοιξε η πόρτα για να «κουρευτούν» οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Μένει να διατυπωθούν οι λεπτομέρειες και, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κριτήρια «κουρέματος» των δανείων θα περιληφθούν η πτώση του κύκλου εργασιών, η διαθέσιμη ρευστότητα της επιχείρησης, η απασχόληση εργαζομένων σε αυτές κ.ά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» δεν θα ξεπεράσει το 50% του ύψους του δανείου. Το μέτρο αφορά πάνω από 145.000 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν με 3,37 δισ. ευρώ μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους του μέτρου στήριξης επιχειρήσεων «Επιστρεπτέα προκαταβολή». Αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις το ελληνικό κράτος μπορεί να «κουρέψει» μέχρι και το 50% των καταβολών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ήτοι μέχρι 1,69 δισ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Σημειώνεται ότι κατά τους πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτούς έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν το 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 70% και άνω, ή το 60%, εφόσον διατηρήσουν τους εργαζομένους τους έως τον Ιούνιο του 2021. Έτσι, δεν αποκλείεται η επιδότηση για ορισμένες επιχειρήσεις να φτάσει ακόμα και το 70% της χρηματοδότησής τους, ενώ στο σύνολό της θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.