Στην αγορά πληροφορικής εισέρχεται η Wind Hellas. H εταιρεία τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργεί μονάδα υλοποίησης έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT), στοχεύοντας τόσο σε έργα του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα επικεφαλής της νέας μονάδας τοποθετήθηκε πρώην στέλεχος του ΟΤΕ με μακρά εμπειρία στον τομέα έργων ICT, κυρίως του δημοσίου τομέα.

Η Wind, όπως και η Vodafone πριν μερικούς μήνες, δραστηριοποιούνταν σε έργα του δημοσίου τομέα έχοντας σε μεγάλο βαθμό αμιγείς δραστηριότητες επικοινωνιών. Τέτοια έργα ήταν τα έργα «Σύζευξις ΙΙ», «Superfast Broadband (SFBB)», κ.ά. Τώρα η στρατηγική αυτή αλλάζει και πλέον στόχος αποτελούν τα έργα πληροφορικής, χωρίς απαραίτητα τα έργα αυτά να περιέχουν υπηρεσίες επικοινωνιών.

Καταλύτης στην νέα στρατηγική είναι αφενός μεν τα υπέρογκα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου δε η απουσία ισχυρών παικτών στην πληροφορική. Τα κονδύλια του Ταμείου εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τα 6 δισ. Ευρώ ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμουν ότι θα ξεπεράσουν το προαναφερόμενο όριο.

Αναφερόμαστε σε εκατοντάδες έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ή και δεκάδων εκατ. Ευρώ που μόνο οι εγγυητικές επιστολές που θα απαιτηθούν κατά την υλοποίησή τους, απαιτούν βαθιές τσέπες από την πλευρά των αναδόχων, προκειμένου να «τραβήξουν το βαρύ κάρο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον στο παραπάνω, οι εταιρείες αναμένεται να στοχεύσουν και στα έργα του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», τα οποία θα αποτελέσουν μίγμα εφαρμογών επικοινωνιών και πληροφορικής.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν και ένα τρίτο λόγο για την είσοδο των Vodafone και Wind στην αγορά πληροφορικής: τα έργα είναι τόσο πολλά που φαίνεται ότι στην αγορά παρουσιάζεται ανεπάρκεια πόρων, κυρίως ανθρωπίνων, που θα φέρουν εις πέρας το έργο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ που επι χρόνια δραστηριοποιείται στην αγορά των ICT έχει εξαντλήσει τους δικούς του ανθρώπινους πόρους στα έργα πληροφορικής που ήδη έχει αναλάβει.