Τέλος χρόνου σήμερα για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η 5ήμερη προθεσμία που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας.

 Και καθώς ολοκληρώνονται οι προαναγγελίες των αναστολών συμβάσεων για τον Φεβρουάριο ξεκινά το «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων από το ΣΕΠΕ σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές, η αποθήκευση, η υγεία, τα delivery, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α. με στόχο να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 Το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει πως η αναστολή σύμβασης πρέπει πλέον να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και όχι να δηλώνεται εκ των υστέρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν αυθαιρεσίες εργοδοτών που απασχολούν κανονικά στη δουλειά τους εργαζόμενους αλλά μετά τους δηλώνουν σε αναστολή.

 Οι αναστολές του Φεβρουαρίου, που πραγματοποιούνται με τις λίστες ΚΑΔ του Ιανουαρίου, πρέπει να δηλωθούν έως και σήμερα Παρασκευή 5/2, εφόσον :

 η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή

η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.