Με στοιχεία και νούμερα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στις επικρίσεις του ΚΙΝΑΛ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

 "Το 2020 άφησε βαρύ το αποτύπωμα του στην ανθρωπότητα …η πανδημία έφερε αναταράξεις σε όλες τις οικονομίες.

 Σύμφωνα με στοιχεία θα έχουμε μείωση βιοτικού επιπέδου στο 94% των χωρών μάλιστα οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από το κραχ του 1929 και τους 2 παγκοσμίους πολέμους."

  Προτάσεις χωρίς κοστολόγηση

 Το ΚΙΝΑΛ είπε ο υπουργός, "κατέθεσε ερώτηση που εκφράζουν τις διαφωνείς τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση. Και απαντώντας σε σχόλιο του Α. Πάννα είπε «Γιατί στο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό η μπάλα να είναι στα πόδια σου…»

 Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις προκλήσεις σε βέλτιστο βαθμό, ανταποκριθήκαμε αναπροσαρμόζονται προτεραιότητες. Παράλληλα, αναφερόμενος στο Β. Κεγκερογλου και για την ανευθυνότητά του , δεν άκουσα την κοστολόγηση αλλά άκουσα και νέες προτάσεις. Θα ήθελα να έχω ένα ποσό …κοστολογούνται τα μέτρα από το ΚΙΝΑΛ

 Συνεπώς θα απαντήσω, λοιπόν πως κοστολόγηση των μέτρων που προτείνεται δεν υπάρχει, είπε ο υπουργός.

 Κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός κατέθεσαν  978 κανονιστικές πράξεις εκδοθήκαν για την αντιμετωπίσει της πανδημίας το σύστημα υγείας στήριξης απασχόλησης την πραγματική οικονομία με μέτρα 24 εκατ. ευρω και 7,5 δισ. ευρώ για το 2021 και σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά είναι χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ήταν πολύ υψηλοτέρα από Βέλγιο Πορτογαλία και Ισπανία.

 Απαντώντας στην επερώτηση τόνισε πως «η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο για να τεθούν οι βάσεις για την ταχύτερη ανάκαμψη και μετά την ώθηση της οικονομίας».

 «Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες τις Ευρώπης που υπέβαλαν στην ευρωπαϊκή επιτροπή ένα ώριμο σχέδιο ανάκαμψης. Σχέδιο που έχει διττό στόχο να αποτελέσει βάση για την στερεά αξιοποίηση προς την ανάπτυξη και να κάνει την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική».

 Απάντηση στη Φ. Γεννηματα

 Ο υπουργός Οικονομικών διαχώρισε το εξής : « Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείο ανάκαμψής, για να μην μπερδεύεστε, είναι δυο διαφορετικά πράγματα» είπε ο κος Σταικούρας.

 Απαντώντας στη Φ. Γεννηματά τόνισε «πως η διαβούλευση ολοκληρώθηκε 20 Δεκεμβρίου και η οικονομική επιτροπή έστειλε τα συμπεράσματα στους κοινωνικούς εταίρους. Κατατέθηκαν σχόλια παρατηρήσεις προτάσεις από φυσικά πρόσωπα και φορείς. Ειδική υπηρεσία συντονισμού του ταμείου ανάκαμψής θα συντάξει έκθεση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση του στο Ελληνικό κοινοβούλιο».

Έρχεται διάταξη για επιδότηση πάγιων δαπανών

«Καταθέτουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή διάταξη νομού για την επιδότηση πάγιων δαπανών ενίσχυση στο πλαίσιο της στήριξής, επιχειρήσεων που είχαν ζημιά την προηγουμένη περίοδο» τόνισε κλείνοντας ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και συμπλήρωσε  «Ετοιμάζουμε και συμμετέχουμε με προτάσεις για την βελτίωση του προσωρινού πλαισίου των ευρωπαϊκών ενισχύσεων με νέα καλυτέρα δεδομένα για τις επιχειρήσεις».