Το δύσκολο 2021 οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε τριπλή κίνηση προστασίας εργαζομένων, επιχειρήσεων και συνταξιούχων. Αυτό που μας ενδιαφέρει, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, είναι να στηρίξουμε την κοινωνία, δηλαδή επιχειρήσεις, εργαζομένους και συνταξιούχους.

Αναλυτικά:

— 1 ΕΝΟΙΚΙΑ
Μηδενικά ενοίκια κλειστών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Οι επιχειρήσεις τον Ιανουάριο δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη. Το 80% θα το πληρώσει το κράτος, με το 60% αφορολόγητο, και το υπόλοιπο 20% ο ιδιοκτήτης.

— 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πρόκειται για διπλή καταβολή, αύξηση άνω των 30 ετών και αύξηση στο 70% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Οι δύο αυτές κατηγορίες θα έχουν και αναδρομικά.

— 3 ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Εχουμε την 5η επιστρεπτέα για νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσό θα είναι 1,5 δισ. ευρώ, με το 50% να μην είναι επιστρεπτέο. Θα υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της περιόδου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου και με ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, που υπολογίζεται να έχουν γίνει έως το τέλος του Ιανουαρίου.

— 4 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Αφορούν τον δανεισμό μικρών εταιρειών. Ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση. Η αναστολή εργασίας ισχύει για τους εργαζομένους. Στο διάστημα Ιανουαρίου που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η τηλεργασία παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου.

— 5 ∆ΑΝΕΙΟ∆ΟΤΗΣΗ
Για τις μικρές επιχειρήσεις με μικρές πιθανότητες πρόσβασης στις τράπεζες για δανεισμό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έρχεται με νέα δάνεια. Τέλη Ιανουαρίου έρχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

— 6 ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, με ποσό έως 5.000 ευρώ.

— 7 ΕΞΤΡΑ ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΕΙΣ
Θα χρηματοδοτούν επιχειρήσεις λιανεμπορίου σε ποσοστό 100% για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.

— 8 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Εως τα τέλη Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την πληρωμή των 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες. Θα χορηγηθούν σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

— 9 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μάχη να πληρωθούν όλες οι απλήρωτες συντάξεις για 300.000 συνταξιούχους.

— 10 ΑΝΕΡΓΙΑ
ΜΕ 50 ΕΝΣΗΜΑ Θα αφορά εργαζομένους σε τουρισμό, επισιτισμό και παρεμφερή επαγγέλματα.

— 11 «ΓΕΦΥΡΑ» ∆ΑΝΕΙΩΝ
Η νέα ρύθμιση θα αφορά και τα δάνεια επιχειρήσεων.

— 12 ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΩΝ
Η νέα ρύθμιση θα αφορά χρέη που προέκυψαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

— 13 ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ
Είναι το μέγα ζητούμενο, με το πρώτο σκαλοπάτι φόρου να υποχωρεί από το 22% στο 9%.

— 14 ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Η αύξηση μισθών θα προέλθει από το «ξήλωμα» της έκτακτης εισφοράς και τη μείωση των εισφορών στην εργασία.