Αναλυτές κολοσσών όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Goldman Sachs Group Inc. εμφανίζονται αισιόδοξοι (bullish) σύμφωνα με το Bloomberg για τις προοπτικές κάποιων αγορών που έμειναν πίσω.

 Σύμφωνα με όσα  αναφέρει το πρακτορείο κατά μέσο όρο, 24 strategists σε έρευνα του Bloomberg είναι θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, βλέποντας ανοδικό περιθώριο της τάξης του 4% για τον Stoxx Europe 600 αυτό το έτος και 5% για τον Euro Stoxx 50, από το κλείσιμο τους την Τετάρτη.

 Μετά το ταραχώδες 2020 που είδε την Ευρώπη να ακολουθεί με καθυστέρηση την ισχυρή ανάκαμψη του αμερικανικού S&P 500, η ευρωπαϊκή αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από µεγάλη παρουσία υποτιμημένων μετοχών (value stocks) σε κλάδους όπως οι τράπεζες και η ενέργεια, πραγματοποιεί ένα δυναμικό ξεκίνημα στο νέο έτος.

 Η αισιοδοξία για τα εμβόλια και τα γενναιόδωρα πακέτα τόνωσης για την επανεκκίνηση των οικονομιών βοήθησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ξεπεράσουν σε απόδοση τις αμερικάνικες. Σύμφωνα με την JPMorgan, αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί.

 "Μια δυνητικά καλύτερη επίδοση σε υποτιμημένες κυκλικές μετοχές, ιδίως στα χρηματοοικονομικά και τα εμπορεύματα, είναι τυπικά ένας σημαντικός ανοδικός παράγοντας στην Ευρώπη", αναφέρει ο strategist της JPMorgan, Mislav Matejka. "Η περιοχή θα ωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη καθώς και από μια μετατόπιση σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, όπως προηγουμένως είδαμε το 2016-2017".

 Το ευρύ φάσμα των προβλέψεων δείχνει πάντως μια θετική δυναμική στο ισοζύγιο κινδύνου-ανταμοιβής, με τον πιο αισιόδοξο strategist, τον Stephane Barbier De La Serre της Makor Capital Markets SA, να βλέπει άνοδο 16% για τον δείκτη συνολικά στο έτος. Στον αντίποδα, η πιο απαισιόδοξη (bearish) πρόβλεψη για τον Stoxx 600, από τον Stephane Ekolo της TFS Derivatives, δείχνει πτώση 7%.

 Είναι αλήθεια πάντως ότι οι προβλέψεις για υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών δεν απέδωσαν πάντα καρπούς τα τελευταία χρόνια, καθώς η βραδύτερη αύξηση των κερδών και οι πολιτικές εντάσεις δεν βοήθησαν. Και ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη καταγράψει ισχυρά κέρδη, αφήνοντας μικρότερα περιθώρια για να "χωνέψουν" πιθανές αποτυχίες στο μέτωπο των εμβολίων ή στην οικονομία.

 "Έχουμε ήδη δει τις αγορές να σημειώνουν άνοδο 20% από τον Οκτώβριο και έτσι ένα μέρος της ανάκαμψης που περιμένουμε αυτο το έτος έχει ήδη περάσει στις τιμές", αναφέρει η Sharon Bell της Goldman Sachs. Η ίδια βλέπει συνολική επίδοση της τάξης του 8% το 2021 για τις ευρωπαϊκές μετοχές, κάνοντας λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα "αν και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό", ενώ προειδοποιεί ότι το τελευταίο ράλι έχει κάνει πιο ευάλωτες της μετοχές σε πιθανές απογοητεύσεις. "Είναι πιθανό ο δρόμος να είναι λίγο ανώμαλος, αλλά το ευρύτερο πλαίσιο παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές", αναφέρει.

 Ο δείκτης Stoxx 600 είναι περίπου 6% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε πριν την πανδημία και οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι ο δείκτης δεν θα καταφέρει να καλύψει αυτό το κενό φέτος, δεδομένων των ήδη φουσκωμένων αποτιμήσεων. 

 Οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν μια πιθανή επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το μέτωπο των εμβολίων, ωστόσο η πρόσφατη αυστηροποίηση των μέτρων και η παράταση των lockdowns στην Ευρώπη έχουν μετριάσει τον ενθουσιασμό.

 Ακόμα και έτσι, ο Ankit Gheedia της BNP Paribas παραμένει αισιόδοξος, βλέποντας περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση στην Ευρωζώνη. Τα περιθώρια κέρδους στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δείξει έναν υψηλό συσχετισμό με τον πληθωρισμό και αναμένεται να ωφεληθούν από την επανατοποθέτηση ορισμένων επενδυτών σε τομείς με αξία, προβλέπει. "Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή που έχει μείνει πίσω στο τελευταίο ράλι σε όρους χρηματοδοτικών εισροών", αναφέρει.

 Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, με την συμφωνία για το Brexit να έχει επιτέλους επιτευχθεί, οι αναλυτές περιμένουν να τερματιστεί η υποαπόδοση των προηγούμενων ετών που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016.

 Με βάση τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ο FTSE 100 θα τερματίσει το έτος στις 7.147 μονάδες κάτι που δείχνει άνοδο περίπου 11% το 2021.

 "Η έναρξη των εμβολιασμών και η απομάκρυνση των ανησυχιών για το Brexit αναμένεται να οδηγήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και έτσι ενισχύοντας και την βρετανική αγορά", αναφέρει ο Ayush Tambi της Citigroup σε σημείωμα του προς τους επενδυτές.

 Άλλοι αναλυτές συμφωνούν με την αισιόδοξη άποψη για τις βρετανικές αγορές, αν και μερικοί, όπως ο Emmanuel Cau της Barclays Plc, εκτιμούν ότι ο αμυντικός προσανατολισμός της αγοράς θα αποτελέσει τροχοπέδη, εμποδίζοντας έτσι την αγορά να ξεπεράσει σε απόδοση την Ευρωζώνη.