Μετά από χρόνια ανάπτυξης της εξαγωγικής ικανότητας και πρόσληψης traders, οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εκμεταλλεύονται μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τιμής του καυσίμου αυτού που ξεπερνά ακόμα και το Bitcoin.

 Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών στην Ασία, των διακοπών της προσφοράς και της θαλάσσιας συμφόρησης έχει ωθήσει τις τιμές spot για το LNG σε προηγουμένως απρόβλεπτα ύψη. Το σημείο αναφοράς τιμών της Βόρειας Ασίας έχει πλέον αυξηθεί 18 φορές σε λιγότερο από εννέα μήνες, ξεπερνώντας άλλα προϊόντα - ακόμη και το Bitcoin.

 Οι νικητές σε αυτό το ράλι περιλαμβάνουν την Exxon Mobil Corp., η οποία πούλησε ένα φορτίο την περασμένη εβδομάδα έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιαπωνία, και η Total SE, η οποία εξασφάλισε 126 εκατομμύρια δολάρια την Τρίτη σε μια πώληση στην εμπορική εταιρεία Trafigura Group.

 Το ράλι αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς LNG. Πολλοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις που υγροποιούν το φυσικό αέριο πριν από την εξαγωγή. Έχουν επίσης προσπαθήσει να αξιοποιήσουν τη θέση τους, δημιουργώντας σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες στη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και αλλού. Εμπορικοί οίκοι όπως ο Όμιλος Trafigura, ο Όμιλος Vitol και η Gunvor Group Ltd. έχουν επίσης πάρει ένα κομμάτι της δράσης.

 Η άνοδος των τιμών αποτελεί επίσης δικαίωση για τους παραγωγούς και τους εμπόρους μετά από χρόνιες ήπιων χειμώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Οι τιμές spot της Βόρειας Ασίας μειώθηκαν σχεδόν στο μηδέν τον Απρίλιο. Την Τρίτη, το σημείο αναφοράς αυξήθηκε πάνω από 30 δολάρια ανά εκατομμύριο μονάδες British Thermal Units το υψηλότερο από τότε που η S&P Global Platts ξεκίνησε τις αξιολογήσεις της το 2009. Η συμφωνία Total-Trafigura πραγματοποιήθηκε στα 39,30 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

 Προς το παρόν, η στενότητα στην αγορά είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για παραγωγούς με επιπλέον όγκο, όπως το έργο Yamal LNG στη Ρωσική Αρκτική και το εργοστάσιο Sakhalin-2 υπό την ηγεσία της Gazprom PJSC, σύμφωνα με τους τους εμπόρους.

 Άλλοι πιθανοί επωφελούμενοι είναι το Κατάρ, ο μεγαλύτερος και φθηνότερος παραγωγός LNG, και οι Αυστραλοί παραγωγοί Woodside Petroleum Ltd. και Oil Search Ltd., οι οποίοι βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στους Ασιάτες καταναλωτές.