— Εργασία του προσωπικού τις µισές ηµέρες τον µήνα χωρίς µετατροπή της σύµβασης εργασίας.

— Για τις ηµέρες που ο εργαζόµενος παρέχει εργασία, ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά τον µισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές.

— Για τις ηµέρες που ο εργαζόµενος δεν απασχολείται, καταβάλλεται από το κράτος το 60% των αποδοχών (που αντιστοιχούν στον µισό µήνα) του εργαζοµένου και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (του µισού µήνα).

— Για µισθό 1.000 ευρώ, τα 500 ευρώ καταβάλλει ο εργοδότης και τα 300 ευρώ (60% του άλλου 500) θα τα καταβάλλει το κράτος.

— Ποινικό αδίκηµα είναι να αξιώνει ο εργοδότης να του αποδίδει ο εργαζόµενος το ποσό της αποζηµίωσης ειδικού σκοπού που δικαιούται λόγω αναστολής της σύµβασής του. Τιµωρείται µε φυλάκιση 6 µηνών και χρηµατική ποινή τουλάχιστον 5.040 ευρώ, εφόσον υποβληθεί µήνυση από τον εργαζόµενο.

— Ο νέος καθορισµός του κατώτατου µισθού αναβάλλεται τουλάχιστον για 4 επιπλέον µήνες.

— Πρόσληψη για 8 µήνες συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ µε εµπειρία στην ανακεφαλαίωση ενσήµων και στην έκδοση συντάξεων, χωρίς την περικοπή κατά 30% που ισχύει κανονικά στους συνταξιούχους.

— Αποσπάσεις για διάστηµα 6 µηνών δηµόσιων υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ.

— Απόσπαση προσωπικού επιστηµονικών επιµελητηρίων και συλλόγων στον ΕΦΚΑ, µε κάλυψη των µισθών από τον φορέα προέλευσης.

— Ειδική αποζηµίωση έως και 7.200 ευρώ το έτος σε υπαλλήλους που θα επιτυγχάνουν προκαθορισµένους ποσοτικούς στόχους έκδοσης εκκρεµών συντάξεων.

— Επανένταξη των πληττόµενων επαγγελµατιών στη ρύθµιση ασφαλιστικών οφειλών που απώλεσαν µόνο εφόσον έχουν πληρώσει έως το τέλος ∆εκεµβρίου µόνο τη δόση του Νοεµβρίου που είχε χαθεί.

— Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα των έµµεσων µελών έως 28/2/2021 και η ασφαλιστική ικανότητα σε ασφαλισµένους επαγγελµατίες και αγρότες που οφείλουν ποσά µετά την τελευταία εκκαθάριση των εισφορών. Αυτοί οι ασφαλισµένοι θα πληρώσουν την οφειλή τους σε 5 µηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως 31/3/2021.

— Ειδικά για το 2020 απαιτούνται 50 ένσηµα αντί για 100 προκειµένου εργαζόµενοι σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχικά επαγγέλµατα να λάβουν επίδοµα ανεργίας.

— Χορήγηση αποζηµίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για καλλιτέχνες, δηµιουργούς και επαγγελµατίες της Τέχνης και του πολιτισµού, οι οποίοι είναι εγγεγραµµένοι στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα το διάστηµα από 13/5/2020 έως 10/1/2021, εφόσον δεν έχουν σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας σε εργοδότη ή δεν λαµβάνουν επίδοµα ανεργίας για το διάστηµα αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ»