Διπλή αύξηση στις συντάξεις και διπλά αναδρομικά σχεδιάζεται να λάβουν έως τον προσεχή Απρίλιο χιλιάδες συνταξιούχοι με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση ενός έτους.

 Πρόκειται για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Η κατηγορία αυτή θα λάβει εκτός από τις αυξήσεις, και αναδρομικά έως 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019), ενώ επειδή εργάζονται θα λάβουν την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι (από το 60% πέφτει στο 30%) και αναδρομικά έως 14 μηνών, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.

 Η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών αποδίδεται στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου.

Ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις προβλέπεται ότι θα δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου (δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου) και τα αναδρομικά το αργότερο τον Απρίλιο του 2021.

 Τέλος, αναφορικά με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπεται να καταβληθούν με τις συντάξεις Απριλίου (τέλη Μαρτίου).