«Περιμένουμε το εμβόλιο με την ίδια αγωνία που το περιμένουν και οι ευπαθείς ομάδες». Η φράση αυτή κυκλοφορεί μεταξύ σοβαρού και αστείου στους διαδρόμους της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου τα στελέχη της να καταδείξουν την τεράστια σημασία που έχει (και) για την οικονομία το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω των σημαντικών εξελίξεων στο πεδίο της επιστήμης, έχει επιστρέψει η αισιοδοξία, και μάλιστα οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα προβλέπουν για το 2021 ανάπτυξη που θα φτάσει στο 4,2%, καθώς και αισθητή άνοδο όλων των δεικτών της οικονομίας. Προϋπόθεση, βεβαίως, για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μην προκύψει και τρίτο lockdown.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, υπολογίζεται ότι το επόμενο έτος θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και συγκεκριμένα 2,9 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,5 δισ. ευρώ από δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα χρήματα είναι μόνο για το 2021, καθώς το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας τα επόμενα έξι χρόνια προσεγγίζει τα 32 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, όπως τονίζουν παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας και να συμβάλει στην απορρόφηση των χρημάτων αυτών. Ιδίως, λένε, από τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι των κονδυλίων έχει να κάνει με την «πράσινη» ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κ.λπ

Το μεγάλο ερώτημα και η αγωνία του κ. Στουρνάρα είναι, ωστόσο, τι θα συμβεί σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα ενίσχυσης προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Για αυτό και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι από αυτούς που θεωρούν ότι τα ενισχυτικά μέτρα δεν θα πρέπει να σταματήσουν με απότομο τρόπο, αλλά όταν θα έχει μπει η χώρα σε κανονική τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Φέρνει το παράδειγμα των δανείων και λέει στους συνομιλητές του ότι «δεν θα πρέπει να πάμε από το “πάγωμα” των δανείων στο “πληρώστε τώρα”». Παραδοσιακά, άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι από τα πιο σημαντικά που αντιμετωπίζει η χώρα. Για αυτό και θεωρεί ως ιδιαιτέρως σημαντική τη διάθεση που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να δημιουργηθεί ένα κοινό δίκτυο, μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά για τα «κόκκινα» δάνεια, με τη συμμετοχή εταιρειών διαχείρισης.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι από την υγειονομική κρίση προέκυψε και κάτι θετικό και αυτό δεν είναι άλλο από την αλλαγή συμπεριφοράς των ευρωπαϊκών ελίτ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, τουλάχιστον τρεις εβδομαδιαίως, που κάνουν οι διοικητές των τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης υπό την προεδρία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρίστιν Λαγκάρντ. Διακρίνει, δηλαδή, μια αλλαγή φιλοσοφίας, διαβλέποντας ότι πλέον οι Ευρωπαίοι δεν ακολουθούν συμπεριφορές σαν και αυτές που είχαν στις αρχές του 2010 σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία, όταν αντιμετώπιζαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τώρα, λέει, κινούνται σε μια λογική «είμαστε όλοι μαζί». Και αυτό πιστεύει ότι θα έχει θετικές παρενέργειες, με έξυπνες λύσεις στο πεδίο του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν θα ενεργοποιηθεί. Η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Στουρνάρα, που έχει και τη μεγάλη εμπειρία από την περίοδο 2012-2014, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας, είναι ότι «δεν μπορείς από μια χώρα που είναι σε βαθιά ύφεση να ζητάς να πάρει και άλλα μέτρα λιτότητας».

Δημοσιεύθηκε στην εφημε΄ριδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου