Η ΕΔΑ Αττικής λειτουργεί ως ο διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Αττικής από το 2017, έχοντας αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου, καθώς και την καθημερινή, απρόσκοπτη και ασφαλή τροφοδοσία των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η αποστολή της Εταιρείας, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, είναι να φέρει εις πέρας ένα διττό σκοπό. Αφενός, σε μια εποχή δύσκολη για όλους, ιδιαίτερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ανάγκη για πρόσβαση σε φθηνή, αποδοτική ενέργεια. Αφετέρου, η ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα με τη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, επιτάσσει τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου - «γέφυρα» ενώ το ενεργειακό μίγμα εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο με «καθαρές» μορφές ενέργειας.

Πλαισιώνοντας με απλά λόγια το στόχο της ΕΔΑ Αττικής, είναι σαφής και ξεκάθαρος. Mε απώτερο σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αττικής, θα πρέπει όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες τους. Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει πρωτίστως να φτάσει στη διάθεση των καταναλωτών. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο ρόλος και το έργο της ΕΔΑ Αττικής αποκτούν ιδιαίτερη και καθοριστική αξία. Με τη δραστηριότητά της, η Εταιρεία, φροντίζει ώστε το δίκτυο διανομής να επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά της Αττικής, ώστε κάθε σπίτι, κάθε κατάστημα και επιχείρηση να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το περιβαλλοντικά φιλικό και αποδοτικό καύσιμο. Δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές, συμμετέχοντας σε προγράμματα επιδότησης ΕΣΠΑ, αλλά και ενισχύοντας συνεχώς την επιχειρησιακή της ικανότητα, η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί τα σχέδια της και εκτελεί την αποστολή της.

Οι επιδόσεις της Εταιρείας προς την επίτευξη των στόχων της είναι εντυπωσιακές. Το δίκτυο διευρύνεται με ταχύτατο ρυθμό, οι συνδέσεις αυξάνονται και η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου έρχεται να βάλει τέλος στην ενεργειακή φτώχεια και απομόνωση ολόκληρων περιοχών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά στη «συνταγή» της επιτυχίας που ακολουθεί η Εταιρεία για να επιτυγχάνει τους στόχους της; Η απάντηση είναι απλή. Θέτοντας υψηλούς στόχους και πετυχαίνοντας μικρές, αλλά και μεγάλες νίκες. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της Εταιρείας. Σε μια χρονιά με ομολογουμένως τεράστιες προκλήσεις για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, η ΕΔΑ Αττικής όχι μόνο δεν μείωσε τη δραστηριότητά της, αλλά αντίθετα επιτάχυνε την ανάπτυξή της και ανέβασε ρυθμούς, πετυχαίνοντας επιδόσεις ρεκόρ σε ότι αφορά στην επέκταση του δικτύου με κατασκευή αγωγών και υποδομών, στη σύναψη νέων συμβάσεων σύνδεσης και στην εγκατάσταση νέων μετρητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου μόνο, η Εταιρεία εγκατέστησε 4.604 νέους μετρητές φτάνοντας στους 19.700, κατασκεύασε 43,5 χλμ. (20,5 χλμ. & 23 χλμ. αντίστοιχα) δικτύου που αποτελεί νέο συνεχόμενο ρεκόρ, φτάνοντας τα 144 χλμ. και κάνοντας τον στόχο των 150 χλμ. συνολικού νέου δικτύου εντός του 2020 απολύτως εφικτό. Ακόμη η Εταιρεία πέτυχε άλλο ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, πραγματοποιώντας μόνο το Νοέμβριο 3.100 ενεργοποιήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Πέραν όμως από την προσήλωση στο καθημερινό έργο, η ΕΔΑ Αττικής δεν παύει να θέτει και νέους στόχους. Πρόσφατα βγήκε σε διαβούλευση το νέο αναπτυξιακό πλάνο της Εταιρείας για την πενταετία 2021 - 2025, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 129,22 εκ. ευρώ που θα αφορούν σε:

• Κατασκευή νέων υποδομών δικτύου διανομής χαμηλής και μέσης πίεσης μήκους 563 χλμ.
• Σύναψη 97.000 νέων συμβάσεων σύνδεσης
• Κατασκευή 40.000 νέων παροχετευτικών αγωγών
• Σύνδεση 255.000 τροφοδοτούμενων μετρητών
• Ενώ, η διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τις 5,37 TWh το έτος 2025

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο που στοχεύει ψηλά. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΔΑ Αττικής, οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί. Πού βασίζεται όμως η σιγουριά της Εταιρείας; Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρο Χατζηγιάννη, βασικός θεμελιωτής επιτυχίας είναι η ουσιαστική αναγνώριση της σημασίας της αποστολής, η απαρέγκλιτη προσήλωση στην εκτέλεση του πλάνου και ο συνεχής εκσυγχρονισμός. Όπως σημειώνει μάλιστα ο ίδιος «η ΕΔΑ Αττικής είναι μια εταιρεία της νέας εποχής. Προσανατολιζόμαστε στο μέλλον, εστιασμένοι στους στόχους μας και κάνοντας με τον καλύτερο τρόπο και στο μέγιστο των δυνάμεών μας ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε. Επενδύουμε συνεχώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνθήκη ιδιαίτερα σημαντική για κάθε σύγχρονο οργανισμό. Υιοθετώντας ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης και τις έξυπνες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και καινοτομία, εργαζόμαστε καθημερινά για να δώσουμε νέα αναπτυξιακή προοπτική στην Αττική, με κινητήρια δύναμη το φυσικό αέριο που, φτάνοντας από άκρη σε άκρη του λεκανοπεδίου, θα ενισχύσει την ενεργειακή ισότητα και θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».