Το πρόγραμμα με κωδικό «Επανεκκίνηση της οικονομίας» αρχίζει σταδιακά να παίρνει την τελική του μορφή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στα βασικά παραγωγικά υπουργεία. Ο στόχος είναι σαφής: να ανακάμψει η οικονομία το συντομότερο δυνατόν μετά το πέρας της πανδημίας και να αναπληρωθούν γρήγορα οι χαμένες θέσεις εργασίας και η πτώση του ΑΕΠ.

«Θα πρέπει το 2021 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το μεγάλο κενό, το οικονομικό κενό, το οποίο δημιουργήθηκε από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία», είπε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτον, με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και η επιδότηση όσων είναι σε αναστολή εργασίας όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε να κρατηθεί, με αυτόν τον τρόπο, ζωντανή η παραγωγική οικονομία, μέχρι να προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό o εμβολιασμός και να αρθούν τα περισσότερα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θα έχει επιτευχθεί, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ώστε να ενεργοποιηθεί το πρώτο μεγάλο όπλο, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι μετά τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα, σε πολλές ξένες χώρες θα υπάρξει υψηλή ζήτηση για ταξίδια και μεγάλο τουριστικό ρεύμα, σημαντικό μέρος του οποίου επιδιώκει να καρπωθεί η χώρα μας. Μπορεί να μη φτάσει τις αφίξεις και τις εισπράξεις των προηγούμενων ετών, αλλά ο τουρισμός αναμένεται να δώσει την ώθηση που χρειάζεται ώστε η ανάπτυξη το 2021 να ξεπεράσει το 4%, που είναι και ο κεντρικός στόχος.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Το δεύτερο μεγάλο όπλο είναι οι χρηματοδοτικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο μέσω ΕΣΠΑ όσο και από τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Η αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Ο στόχος δεν περιορίζεται στα 32 δισ., αλλά βούληση είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά με τέτοιον τρόπο ώστε να κινητοποιήσουν και πόρους του ιδιωτικού τομέα, συνολικές επενδύσεις δηλαδή ύψους 45-50 δισ. ευρώ.

Το 2021 αναμένεται να εισρεύσουν συνολικά 2,6 δισ. από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,3 δισ. από τα δάνεια και 1,6 δισ. από το πρόγραμμα «React-EU», για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής. Αυτά τα 5,5 δισ. μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και με τα 6,5 δισ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αθροίζουν περισσότερα από 13 δισ. ευρώ, που θα πέσουν στην αγορά εντός του 2021, ώστε να τονώσουν την οικονομία, που θα βγαίνει τραυματισμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το τρίτο όπλο είναι ψηφιακό. Η ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας συνεχίζεται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, με τη δημοπρασία των συχνοτήτων να πραγματοποιείται εντός των προσεχών ημερών. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό σχεδιάζεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο fund «Φαιστός», το οποίο έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση νεοφυών (startup) επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές βασισμένες στο δίκτυο 5G.

Παράλληλα με αυτά, η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τις ανάσες που μπορούν να δοθούν στους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους που είτε δημιουργήθηκαν είτε αυξήθηκαν την περίοδο του κορονοϊού. «Την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς το κράτος θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν, με το καλό, ξαναπάρει μπροστά πραγματικά η οικονομία και δούμε ουσιαστικά τη δυναμική της», ανέφερε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση χρεών, η μορφή της οποίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.


Οι στόχοι της κυβέρνησης
  • Συνέχιση επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Επιδότηση των αναστολών έως και τον Μάρτιο
  • 4% και άνω η ανάπτυξη το 2021 με τη βοήθεια του τουρισμού
  • Αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψ ης
  • 45-50 δισ. ευρώ επενδύσεις
  • 13 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά τη νέα χρονιά
  • Ανάπτυξη των δικτύων 5G και έσοδα από τη δημοπρασία των συχνοτήτων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου