Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το θετικό ιστορικό της στην καταπολέμηση του κοροναϊού για να προσελκύσει ξένους στη χώρα και υπόσχεται ότι το μισό τους εισόδημα θα είναι αφορολόγητο, σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.


«Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να επιλέγουμε πού ζούμε και εργαζόμαστε», τονίζει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει και φορολογικά κίνητρα εκτός από τον ήλιο». Η Ελλάδα κέρδισε διεθνείς επαίνους για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την περασμένη Άνοιξη, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η χώρα τώρα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα δεύτερο lockdown σε μια προσπάθεια να σταματήσει την έξαρση του δεύτερου κύματος του κοροναϊού. Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain στη χώρα θεωρούνται κλειδιά για την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει το πρακτορείο.


Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περαιτέρω μείωση 9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανεργία αναμένεται να φθάσει περίπου το 18%, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 30% που παρατηρήθηκαν στην κορυφή της κρίσης, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.


Η Microsoft και η Volkswagen ανακοίνωσαν και δύο επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, «αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια εάν ελπίζει να αντιμετωπίσει το συνδυασμό της κρίσης χρέους συν την πανδημία». Η Moody’s Investors Service αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης.


Το νέο σχέδιο


Με το νέο σχέδιο φορολογικών κινήτρων, η ελληνική κυβέρνηση έχει το βλέμμα και στο Brexit και τους εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Βρετανία. Η Ελλάδα έχει φορολογικό συντελεστή 44% για έσοδα άνω των 40.000 ευρώ. Το νέο σχέδιο κινήτρων θα αφορά μάξιμουμ σε επταετία για όσους εργαζόμενους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα ενώ θα ισχύσει και για την επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό.


Σημειώνεται πάντως ότι οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν μόνο για νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 2021. Η Ελλάδα έχει ήδη ένα πρόγραμμα για να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές μέσω ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατοικία. Η χώρα έχει επίσης μειωμένο φορολογικό συντελεστή για ξένους συνταξιούχους.