Αύξηση στη σύνταξη και αναδρομικά 14 μηνών φέρνει για δεκάδες χιλιάδες νέους και παλαιούς συνταξιούχους ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά. Οι περισσότερο ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν άνω των 35 ετών, καθώς θα πάρουν μία επιπλέον σύνταξη με 35 έτη και άνω σε αναδρομικά! «Είναι η ωριμότητα του νέου Ασφαλιστικού που δικαιώνει όσους εργάστηκαν άνω των 30 ετών και τώρα δικαιώνονται μετά τις περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Την εξέλιξη αυτή τονίζουν και γνωστοί ειδικοί του Ασφαλιστικού. Σε σύνολο, λοιπόν, 12 μηνών δίνουν μία επιπλέον σύνταξη. Οι αυξήσεις θα μπουν στους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά:

01. Για 30+ χρόνια εργασίας: Κύριες συντάξεις
€12 — €252 // μήνα Επικουρικές
€20 — €195 // μήνα

02. Αφορούν 100.000+ συνταξιούχους, όπως τονίζουν οι 3 ειδικοί επί του Ασφαλιστικού, κ.κ. Μητρόπουλος, Μπούρλος και Νικολοπούλου

03. Μόνο για 30+ χρόνια εργασίας αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές Εως εδώ, όλα καλά. Υπάρχουν, όμως, μερικές κρίσιμες διαφοροποιήσεις που αναφέρει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου. Δείτε: Οσοι βγήκαν ή παίρνουν κύρια σύνταξη από 13/5/2016 μέχρι Δεκέμβριο 2019, με 30 έτη και άνω, θα γίνει επανυπολογσμός με τους νέους συντελεστές και οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.
----------
Οι παλαιοί που βγήκαν πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου με 30 έτη ασφάλισης θα έχουν επανυπολογισμό ή με αύξηση ή με μηδενισμό λογιστικών διαφορών.
----------
Παλαιοί συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά 50-100 ευρώ θα έχουν αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης και µείωση της προσωπικής διαφοράς. Θα αναμένουν µηδενισµό της προσωπικής διαφοράς και αύξηση από το 2023 και µετά.
----------
Παλαιοί συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση, αν έχουν βγει µε πάνω από 33 χρόνια.
----------
Οι αυξήσεις στις κύριες και τις επικουρικές αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου.

// ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Οι ωφελούμενοι από την όλη εξέλιξη είναι όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ και όσοι συμπληρώνουν 30 έτη και μία ημέρα ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού ότι «αυτό το Ασφαλιστικό κοιτάζει στο μέλλον. Ετσι, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στη σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω». Αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων μαζί με αναδρομικά θα πάρουν σε μία δόση από τον Απρίλιο και μετά 450.000 συνταξιούχοι με τις ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού, ενώ άλλοι 350.000 θα πάρουν τα κέρδη στις συντάξεις τους σε πέντε δόσεις, από το 2020 ως και το 2024.

// ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

Ο υπουργός Εργασίας είναι σαφής. «Εχουμε προϋπολογίσει 1,4 δισ. για 1,1 εκατ. συνταξιούχους την περίοδο 2015-2016. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε το συντομότερο δυνατό πλαίσιο καταβολής με τη λιγότερη δυνατή καθυστέρηση και γραφειοκρατία. Είναι προϊόν συζήτησης και απόφασης. Αυτό που μας απασχολεί είναι να βρούμε μία λύση να καταβάλουμε αυτά τα λεφτά. Θέλουμε να τα καταβάλουμε και πρέπει να τα καταβάλουμε στους κληρονόμους τα συγκεκριμένα χρήματα... Ο τρόπος και η διαδικασία είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασίσουμε, βλέποντας τα πράγματα. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει η βούληση να καταβληθούν. Το πρόβλημά μας είναι να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Θα δούμε πώς θα την αποφύγουμε, γιατί, αν μπούμε στο τυπικό -καθαρά γραφειοκρατικά έγγραφα και υποβολή κειμένων, εγγράφων, ποιοι είναι πιστοποιημένοι κληρονόμοι του θανόντα ή της θανούσης-, θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια. Πρέπει να αποφύγουμε όλο αυτό, με έναν τρόπο εύκολο, να βρούμε πώς μπορούμε να καταβάλουμε τα χρήματα με τη λιγότερη γραφειοκρατία. Το επεξεργάζεται ήδη ένα επιτελείο στον e-efka».


υθθκηθκ


γυθυ
Παρέμβαση-ανακούφιση
— Νέα ρύθμιση χρεών σε Εφορία και ΕΦΚΑ
— Μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστρέφεται ποτέ

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση:

01. Οσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020.

02. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό με πτώση τζίρου τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

03. Οσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου.

04. Ολοι οι Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο του 2020.

Περιπτώσεις οφειλών που δεν θα πληρωθούν έως το τέλος Απριλίου του 2021

— Οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες 11.03.20 με αναστολή έως 31.08.20, 01.05.20 με αναστολή έως 30.09.20 και 01.06.20 με αναστολή έως 31.10.20.
— Οφειλές ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11.03.20 - 30.04.20 με παράταση έως 31.08.20, 01.05.20 - 31.05.20 με παράταση έως 30.09.20 και 01.06.20 - 30.06.20 με παράταση έως 31.10.20.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΧΡΕΗ – ΕΙΣΦΟΡΕΣ

01. Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή // από Μάρτιο έως Ιούνιο
02. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με πτώση τζίρου // από Μάρτιο έως Ιούνιο // είναι στις λίστες με πληττόμενους ΚΑΔ
03. Εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού // από Μάρτιο έως Ιούνιο
04. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια // από Μάρτιο έως Ιούνιο

∆ΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, «με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκινάει η διαδικασία για την αδειότηση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που θα δίνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ με σύντομες διαδικασίες». Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «τα ποσά θα ανέρχονται έως 25.000 ευρώ». Θα δίνουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ και θα αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Στόχος «να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα για όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό και, παράλληλα, να ενισχυθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι εξελίξεις έχουν ως εξής: Ερχεται ρευστότητα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων ήδη προβλέπεται πως ένα ποσοστό μπορεί να φτάσει το 30%-40%. Στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει η σκέψη «οι δικαιούχοι ενισχύσεων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μην επιστρέψουν μέρος του ποσού στο Δημόσιο. Αυτό το στοιχείο θα έχει σχέση με πτώση τζίρου και διατήρηση θέσεων εργασίας». Τον Νοέμβριο έρχεται και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Και αυτός ο κύκλος ενίσχυσης θα έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Η τρίτη επιστρεπτέα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που από τον Αύγουστο και μετά υπέστησαν οικονομικές επιπτώσεις και έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία. Θα δοθεί σε εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον «Ιανό», ενώ θα υπάρχει ο όρος της μείωσης του τζίρου και της κράτησης του συνόλου των εργαζομένων.

ΠΑΓΩΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΦΚΑ ΕΩΣ 01.05.21  Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Η 1 2 Ε Ω Σ 2 4 ∆ Ο Σ Ε Ι Σ Γ Ι Α ΧΡΕΗ ΑΠΟ 13.03.20 ΕΩΣ 31.04.21  ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΦΠΑ, ΦΟΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΜΗΝΙΑΙΕΣ ∆ΟΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

43.900 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήµερα τα 7 προγράµµατα ανεύρεσης εργασίας µέσω του ΟΑΕ∆. Ο διοικητής του Οργανισµού, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τόνισε ότι «στοχος είναι η στήριξη όσων γίνεται περισσότερων ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για να ξεπεραστεί η κρίση που υπάρχει λόγω κορονοϊού».

Ταυτόχρονα, στην πίστωση για την παράταση του «ειδικού προγράµµατος απασχόλησης 4.000 µακροχρόνια ανέργων στον δηµόσιο τοµέα για επιπλέον 12 µήνες αποφάσισε σήµερα το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού (ΟΑΕ∆). Η δαπάνη για την υλοποίηση αυτής της απόφασης θα ανέλθει στα 60.000.000 ευρώ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισµό του ΟΑΕ∆. Μετά τη δηµοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), οι συµβάσεις των ωφελουµένων που λήγουν εντός του 2021 θα παραταθούν για ακόµα έναν χρόνο. Το πρόγραµµα αφορά 4.000 απασχολουµένους σε θέσεις επιστηµονικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και σε άλλες νευραλγικές ειδικότητες του δηµόσιου συστήµατος Υγείας. Οι ακαθάριστες µηνιαίες αποδοχές των εργαζοµένων αντιστοιχούν για την κατηγορία Π.Ε. στα 1.087 ευρώ, για την κατηγορία Τ.Ε. στα 1.032 ευρώ, για την κατηγορία ∆.Ε. στα 853 ευρώ και για την κατηγορία Υ.Ε. στα 775 ευρώ, προσαυξανόµενες µε τα προβλεπόµενα ανά ειδικότητα επιδόµατα (επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εφηµεριών κ.λπ.).

υθγιυ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»