Ο ψηφιακός «Ατλας» δηµιουργεί καινούργιες συνθήκες στην απονοµή των συντάξεων, καθώς η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών δεδοµένων οδηγεί σε νέο τρόπο χορήγησης, αφού κατά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Βρούτση, η εξυπηρέτηση του ασφαλισµένου θα είναι ταχύτατη και άµεση. Ουσιαστικά πλέον ο «Ατλας» αναλαµβάνει τις εκδόσεις συντάξεων και κάνει τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι «η ψηφιακή απονοµή κύριας σύνταξης “Ατλας” είναι πλέον µία πραγµατικότητα, αφού η νέα διαδικασία έρχεται να αντιµετωπίσει το σηµαντικότερο πρόβληµα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων των τελευταίων δεκαετιών».

Να δούµε τι κάνει ο «Ατλας»:

1. Συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισµένων.

2. Όλα τα έγγραφα για τη σύνταξη αντλούνται ηλεκτρονικά, µέσω της διασύνδεσης του ΕΦΚΑ µε τις πηγές έκδοσης των ασφαλιστικών φορέων που εκδίδουν τις συντάξεις.

3. Οι πολίτες δεν θα χρειάζονται ατέλειωτο χρόνο συγκέντρωσης των εγγράφων.

4. Ο χρόνος για τη χορήγηση της σύνταξης έχει µειωθεί σε λίγα δευτερόλεπτα από την υποβολή της αίτησης.

5. Η διαδικασία απονοµής σύνταξης έχει άµεση διαδροµή υλοποίησης. Μάλιστα, επ’ αυτού ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «σε πρώτη φάση η εφαρµογή του πιλοτικού προγράµµατος για την απονοµή ψηφιακής σύνταξης στις συντάξεις χηρείας και των αγροτών δηµιουργεί συνθήκες ταχείας απονοµής». Ακόµα, κατά τον κ. Βρούτση, «ο ασφαλισµένος λαµβάνει αυτόµατα τη σύνταξή του, χωρίς ταλαιπωρία και πολύχρονη καθυστέρηση».

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ο υπουργός Εργασίας παραθέτει τις σχετικές ηµεροµηνίες άµεσης καταβολής της σύνταξης σε συγκεκριµένους χρόνους.

Φάση Α’: Χορήγηση συντάξεων χηρείας και αγροτών. Η φάση αυτή έχει πραγµατοποιηθεί.

Φάση Β’: Απονοµή συντάξεων αναπηρίας και γήρατος υγειονοµικών. Εδώ η απονοµή προσδιορίζεται από τον Μάρτιο του 2021.

Φάση Γ’: Επίδοση συντάξεων γήρατος µισθωτών, ∆ηµοσίου και µηχανικών. Χορήγηση από τον Αύγουστο του 2021 και µετά.

Φάση Δ’: Συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελµατιών, νοµικών και εργαζοµένων στον Τύπο, µε στόχο την παραγωγική λειτουργία από τον ∆εκέµβριο του 2021 και µετά. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας εκτιµά ότι «µε την ολοκλήρωση του ψηφιακού µετασχηµατισµού υπολογίζεται ότι θα εκδίδεται ψηφιακά το 80% έως 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης».
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Βρούτση: «Οι νέες γενιές ασφαλισµένων θα λαµβάνουν τη σύνταξή τους αυτόµατα. Κανείς δεν θα θυµάται στο µέλλον το πολύπαθο παρελθόν. Το µόνο που θα το θυµίζει θα είναι τηλεοπτικά πλάνα αρχείου από αποθήκες και γραφεία µε χάρτινους φακέλους και έγγραφα...».

ΜΠΑΡΑΖ ΝΕΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αυξήσεις του Νόµου Βρούτση και οι οικονοµικές ανάγκες των πολιτών τους οδηγούν σε µαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης. Αυτοί που υποβάλλουν αιτήσεις είναι:

1. Οι διορισθέντες σε ∆ηµόσιο, ∆ΕΚΟ και τράπεζες στη δεκαετία του 1980. Ζητούν να βγούν γιατί έχουν ολοκληρωθεί οι παρεµβάσεις για τον υπολογισµό των συντάξεων µε βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης του Νόµου Βρούτση και πλέον υπάρχει ο όρος των 40 ετών εργασίας.

2. Ήδη το 2019 κατέθεσαν αίτηση για σύνταξη 14.000 δηµόσιοι υπάλληλοι και 6.500 από τράπεζες και ∆ΕΚΟ.

3. Οι νέες κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν το 2019 ήταν 103.000, ενώ απορρίφθηκαν περίπου 20.000.

4. Το ΕΤΕΑΕΠ έδωσε το 2019 πάνω από 90.000 επικουρικές.

5. Από τον περασµένο Ιούλιο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης έφτασαν τις 20.000.

6. Κατά το Γραφείο Προϋπολογισµού της Βουλής, οι καθυστερούµενες συντάξεις ήταν 266.809, από 190.461 που ήταν τον περασµένο Ιούνιο.

7. Ήδη αυξήθηκαν κατά 76.348.

8. Ο αριθµός των εκκρεµών κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθε στο τέλος του Μαρτίου σε 314.172, κόστους 830 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 3/10