Αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, αποτελεί η θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημείωσε ότι η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικομικών σημείωσε, επίσης, πως έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές που το 2021 θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει παρέμβαση σε όλα τα κράτη – μέλη να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία σε μέτρα που στηρίζουν υγεία, θέσεις εργασίας και
κοινωνική συνοχή.


Αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκουρας είπε πως τα εκκαθαριστικά θα μπαίνουν σταδιακά στο ΤΑΞΙΣ και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Είπε πως όσοι οι πρώτες δύο δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ σχετικά με την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε πως έχουν κατατεθεί περισσότερες από 16.000 αιτήσεις.

Διαβάστε αναλυτικα τι είπε στη συνέντευξή του

Αναφορικά με τη θετική αξιολόγηση των θεσμών

Δεν είναι μια ατομική επιλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία γίνεται από τα μέλη της κυβέρνησης και την κυβερνητική πλειοψηφία διότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που επικαλείται η 7η αξιολόγηση των θεσμών διθυραμβικά για τη χώρα είναι αποτέλεσμα βουλευτών οι οποίοι ψηφίζουν στο ελληνικό κοινοβούλιο μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια συλλογική δουλειά που έχει δύο πρόσημα το ένα αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι και την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Είναι η τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης σε λιγότερο από ένα χρόνο η οποία λεει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, μαζικά και συστηματικά ώστε να περιορίσει όσο είναι εφικτό τις δυσμενείς οικονομικές  και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Η δεύτερη ενότητα έχει να κάνει ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάταξη και ανάκαμψη της οικονομίας στο βασικό σενάριο από το 2021.  

Χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκώμενα έσοδα το 2021θα υπάρχει πράγματι μια απόκλιση μεταξύ που θα κλείσουμε στο τέλος του ’21 σε σχέση με το ’19 αυτή η τάση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη όπου φαίνεται να μην μπορούν να καλυφτούν οι πολλές μεγάλες απώλειες του πλούτου του 2020 σε μια χρονιά όμως με την ενσωμάτωση των πόρων που προσδοκούμε να ξεκινήσουν να εισρέουν στη χώρα το 2021 και αυτό θα ισχύσει σε όλη την Ευρώπη εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε το  συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της απώλειας μέσα στο 2021.

Ερωτηθείς ποια είναι η παρέμβαση της Κομισιόν σε σχέση με την ενισχυμένη εποπτεία  

Υπάρχει μια παρέμβαση σε όλα τα κράτη μέλη όπως συμφωνήσαμε από τον Απρίλιο να υπάρχει μεν δημοσιονομική ευελιξία αλλά αυτή να εξαντλείται σε όχι μέτρα και σε μέτρα τα οποία στηρίζουν τη δημόσια υγεία, στηριζουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων,στηρ΄’ιζουν τις θέσεις απασχόλησης και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Επιτρέπεται δηλαδή στα κράτη μέλη να κάνουν όσες δαπάνες εκτιμούν ότι  έχουν ανάγκη να κάνουν στο πλαίσιο της ευελιξίας αλλά όλες οι χώρες θα ελέγχονται και προφανώς η Ελλάδα που είναι σε ενισχυμένη εποπτεία και κάθε τρεις μήνες να έχουμε μια έκθεση έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί στο Eurogroup και στο Ecofin.  Για αυτό και  ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μίλησε για επιπλέον μέτρα το 2020, για πρόσθετα μέτρα το 2021 αλλά για το 2021 γατί πρέπει μέχρι να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης οι παρεμβάσεις μας να μην έχουνε μόνιμο χαρακτήρα.

Για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται ως μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ. Χθες πηγα στη Βουλή προκειμένου να λογοδοτήσω και κατέθεσα 12 παρέμβάσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται. Είχαμε πει για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, βγήκε σε ΦΕΚ οι αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού για αναστολή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές και του ΕΝΦΙΑ.  Ειπαμε για τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των κοικοκυριών και οικοσκευή.

Δώσαμε ήδη 8 εκ. στους δήμους προκαταβολή από ένα κονδύλι που εκτιμούμε ότι θα φτάσει τα 20 εκ προκειμένου να μοιραστούν τα 600 € οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους. Δώσαμε ήδη σε δήμους πάνω από 27 εκ. μέσω του υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουνε τις καταστροφές που έχουνε γίνει σε δημόσια δίκτυα. Και εκκρεμεί άλλο 1 εκ., εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 22 σύνολο, σε κάθε δήμο όταν τελειώσουν τα τεχνικά τους δελτία προς το υπουργείο Υποδομών για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια από εκεί. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει εγκατασταθεί πάνω σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές ώστε να καταγράψει όλες τις  ζημιές, όχι μόνο αυτές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ αλλά και αυτές που μπορούν να καλυφθούν μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων αλλά και αυτές που μέχρι τώρα δεν προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης. Βάλαμε μέσα στη διάταξη τη αποζημίωση 5.000 € ανά κατοικία και 8.000€ ανά επιχείρηση και δρομολογείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.

Φτιάχνουμε το πλαίσιο για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η αναστολή, η ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αυτών των πολιτών που έχουν πληγεί, όπως είναι η ανατολή για ένα έτος των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αυτών των προσώπων που έχουν πληγεί, όπως είναι η προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές και οι παρατάσεις σε προθεσμίες του υπουργείου Οικονομικών. Το μισό νομοσχέδιο είναι για τρεις περιφέρειες της χώρας και για 18-19 δήμους που η οπλιτική προστασία έχει πει ότι έχουνε πληγεί από τις συγκεκριμένες  φυσικές καταστροφές. Και υπάρχουν ρυθμίσεις, στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να πηγαίνουν στους πολίτες από σήμερα το βράδυ, εκτιμώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άργησαν γιατί έπρεπε να ενσωματώσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αρκετά νησιά της  χώρας μας, ακριτικά, μικρά νησιά να μην υπάρχει καθόλου ΕΝΦΙΑ. αν κάποιοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα την πρώτη δόση μπορούν να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν καμία κύρωση.

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Εκτιμούμε ότι θα υπερβεί τα 4 δις € μέσα από την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή που αυτή τη στιγμή τρέχει. Δώσαμε μια παράταση μέχρι την επόμενη Δευτέρα γιατι είχαμε σημαντικές οχλήσεις από συμπατριώτες μας από τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν και οι οποίοι δεν μπορούσαν τις τελευταίες τρεις μέρες να υποβάλλουν τα χαρτιά τους. Στην τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση περισσότερες από τις προηγούμενες επιστρεπτέες, γύρω στις  160 χιλιάδες επιχειρήσεις μέχρι χθες το βράδυ.

Για τις δυνατότητες που δίνει η πολιτεία στις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό ,  ότι για όποια επιχείρηση θέλει να αναπτυχθεί άρα να προσθέσει και θέσεις απασχόλησης η πολιτεία για ένα εξάμηνο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές πλήρως και μάλιστα αν είναι μακροχρόνια άνεργος συν 200€. Αυτό σημαίνει ότι δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στην επιχειρηματικότητα το επόμενο χρονικό διάστημα με μοναδική  προϋπόθεση να διατηρηθεί τουλάχιστον  ο ίδιος αριθμός εργαζομένων και προσλάβει προσωπικό άρα να μεγαλώσει άρα να παράξει περισσότερο. Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης μια από τις πρωτοβουλίες που μπορώ να σας πως ότι συζητάμε και θα καταθέσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή είναι κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις, να γίνουν πιο ισχυρές, πιο μεγάλες άρα ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα και υψηλότερης κερδοφορίας και περισσότερων θέσεων απασχόλησης.