Για την επιτακτική ανάγκη νέων επενδύσεων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομίας τοποθετήθηκε μιλώντας από το βήμα του Economist, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

Επικροτώντας την ιεράρχηση των υποδομών και του περιβάλλοντος στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, «απαιτείται πέρα από τη σωστή στόχευση και ταχύτητα στην υλοποίηση, ξεπερνώντας τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας».

«Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υποδομές και το περιβάλλον θα είναι από τους τομείς προτεραιότητας για τη διοχέτευση των κεφαλαίων, είναι θετική εξέλιξη. Υπάρχει μια καταρχήν κατανόηση και στρατηγική σχετικά με το πού πρέπει να διοχετευθεί ένα σοβαρό μέρος των κεφαλαίων ώστε να παραχθεί άμεσα αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «η συζήτηση γύρω από τις επενδύσεις στην Ελλάδα γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ όμως όλοι συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητά τους, τελικά η πρόοδος που επιτυγχάνεται είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και αυτό συμβαίνει διαχρονικά τα τελευταία 20 χρόνια».

Αναφερόμενοςστις συνέπειες της πανδημίας, σημείωσε ότι «ήρθε μία φάση που η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να αναπνέει ξανά και να αφήνει πίσω της τις σκοτεινές ημέρες της 10ετούς οικονομικής κρίσης».

«Αν και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη, η οικονομία πληρώνει βαρύ τίμημα και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει τις επιπτώσεις της σε όλο τους το μέγεθος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξαίροντας την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει μια «εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη διάσωση της οικονομία», τόνισε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί επ’ άπειρον εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Είναι απαραίτητο η ίδια η οικονομία να λειτουργήσει και να παραγάγει αξία αντισταθμίζοντας το πλήγμα της πανδημίας» είπε.

Όσον αφορά το πακέτο των συνολικά 72 δισ. ευρώ για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι «η ορθή στόχευση είναι μεν πολύ σημαντική αλλά δεν φτάνει, χρειάζεται και ταχύτητα υλοποίησης». Μάλιστα, επισήμανε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η εξασφάλιση ενός μεγάλου μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου-σημαντικότερου αυτού που αναλογούσε στη χώρα.

«Η Πολιτεία πρέπει να μετουσιώσει αυτή την ευκαιρία σε πράξη» ανέφερε , υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες παθογένειες που θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων εξακολουθούν να υπάρχουν. «Η απονομή δικαιοσύνης είναι μία από αυτές. Πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα ώστε και τα Δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στις υποθέσεις που ανακύπτουν», δήλωσε επιπρόσθετα.