Η πανδημία COVID-19 χτύπησε τα Ποσειδώνια, και μάλιστα δυό φορές, καθώς μετά την αναστολή της πρώτης ημερομηνίας διεξαγωγής τους (1-5 Ιουνίου) ακολούθησε η ακύρωση του Οκτωβρίου (26-30), και η αυλαία πλέον για το 2020.
pos2


Tα φετινά Ποσειδώνια ήταν έτοιμα να εστιάσουν στις τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού που αλλάζουν ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα που γνωρίζαμε στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Συστήματα παρακολούθησης μηχανών και κύτους, υπηρεσίες υγείας εν πλω, συστήματα επικοινωνίας, χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) και μέθοδοι παρακολούθησης ευπαθών φορτίων θα αποτελούσαν τον κύριο άξονα του φετινού πολυαναμενόμενου ραντεβού του ισχυρού κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Η διοίκηση όμως ήρθε αντιμέτωπη με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανήμπορη να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μία κατάσταση που πλέον ήταν πέρα από τον έλεγχό των υπευθύνων.
Ωστόσο, το crisis management και η άμεση αντίδραση προφύλαξε τους εκθέτες από τεράστιες ζημιές.

«Ο κίνδυνος μιας τελευταίας στιγμής ακύρωσης της έκθεσης, λόγω αύξησης κρουσμάτων, θα συνεπαγόταν ανυπολόγιστες ζημιές για τους εκθέτες. Θα έχαναν χρήματα που είχαν καταβάλει για σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων, ταξιδιωτικά πακέτα, μεταφορά εκθεμάτων, προετοιμασία και παραγωγή διαφημιστικού υλικού και δώρων, κ.ο.κ.», εξήγησε σε επικοινωνία του με το parapolitika.gr ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ.
vokos_inside_parapolitika

Είναι αντιληπτό πως σε καμία περίπτωση, οι διοργανωτές δεν επιθυμούσαν να φέρουν τους εκθέτες τους στην δύσκολη αυτή θέση.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η διοργάνωση προχώρησε στην ακύρωση της πολυαναμενόμενης έκθεσης, ο κ. Βώκος στάθηκε και σε μια άλλη πολύ σοβαρή αιτία.
«Οι εκθέτες από την Ανατολή πρέπει να λάβουν επιβεβαίωση ότι θα γίνει η έκθεση τέσσερις μήνες πριν τη διεξαγωγή της, προκειμένου να προλάβουν να κατασκευάσουν περίπτερα, να τα πακετάρουν και μεταφέρουν και να εκτελωνιστούν. Σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον, ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί τέσσερις μήνες πριν ότι η έκθεση θα διοργανωνόταν κανονικά τον Οκτώβριο».

Η εξέλιξη της πανδημίας έδειξε ότι οι διοργανωτές έκριναν σωστά. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, όχι μόνο έχουν απαγορευθεί εκ νέου οι εκθέσεις στην χώρα μας, αλλά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να είναι σε ισχύ.
«Οι περιορισμοί στην είσοδο ταξιδιωτών στην ΕΕ από χώρες σημαντικές για την Ναυτιλία, όπως είναι η Κίνα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, ο Αραβικός κόλπος, η Τουρκία κ.α. θα καθιστούσε αδύνατη την συμμετοχή μεγάλου αριθμού επισκεπτών και εκθετών από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτό, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο μέγεθος και τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης», σχολίασε.

Οι αερομεταφορές συνεχίζουν να υπολειτουργούν

«Πολλές εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν απαγόρευση πτήσεων και ταξιδιών για τα στελέχη τους μέχρι τέλος τους χρόνου. Επιπλέον, οι αερομεταφορές συνεχίζουν να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πτήσεις από πολλά μέρη του κόσμου αλλά και να ακυρώνονται συχνά πτήσεις», συμπλήρωσε, ενώ παρατήρησε πως ένα άλλο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι αρκετές χώρες, όπως η Κορέα, εφαρμόζουν καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους επιστρέφουν στην χώρα τους. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Κορεάτες που θα συμμετείχαν στα Ποσειδώνια να απουσιάζουν συνολικά τρεις με τέσσερις εβδομάδες από το γραφείο. «Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση για τις εταιρείες».

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 2022
Η διοργάνωση των Ποσειδωνίων ήδη κοιτάζει στον Ιούνιο του 2022 οπότε και προβλέπεται το επόμενο ραντεβού.
Ο στόχος ασφαλώς και είναι ο θεσμός να επιστρέψει ακόμη πιο ενισχυμένος για αυτό και οι παράλληλες δραστηριότητες των Ποσειδωνίων συνεχίζουν να διατηρούν τη διεθνή ναυτιλία στο προσκήνιο, προσεγγίζοντας όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Υπό τον τίτλο “It’s time to talk”, τα Ποσειδώνια συγκεντρώνουν καθιερωμένα ναυτιλιακά media και ισχυρούς ναυτιλιακούς οργανισμούς για μία σειρά από τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους μεγαλύτερους πλοιοκτήτες και διαχειριστές να ανταλλάσσουν απόψεις για τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και να αναλύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την πανδημία.

pos1_2


Ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών εκδηλώσεων «Posidonia Web Forums Week» θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου, την εβδομάδα που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τα Ποσειδώνια, μετά την ακύρωση του φετινού Ιουνίου.

To πρόγραμμα υλοποιείται από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς TradeWinds, Lloyd’s List, Seatrade, YES Forum και MariMatch.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com