Στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα πιστωθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή.

 Το υπουργείο Εργασίας θέλοντας να τονωθεί η αγορά εν μέσω των εορτών, θα επιδιώξει να γίνει φέτος νωρίτερα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

 Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

 Το ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή, ιδιαίτερα για όσους τέθηκαν σε αναστολή πάνω από 2 ή 3 μήνες εντός του 8μηνου Μάιος – Δεκέμβριος, τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι λιγότερα.

 Και αυτό διότι το Δώρο θα υπολογιστεί για τους μήνες της αναστολής επί των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου πριν την αναστολή της σύμβασης. Μεγαλύτερα ποσά θα πάρουν όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και αμείβονται με μισθούς κάτω των 534 ευρώ μήνα.

 Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς

Λόγω της πανδημίας, πλέον χορηγείται ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κοροναϊό. Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

 Τη νέα ειδική άδεια, θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κοροναϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ’ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

 Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου.

 Για το δώρο Χριστουγέννων, υποστήριξε πως η μείωση θα γίνει κυρίως σε όσους είχαν αποδοχές από ένα ποσό και πάνω.

 Ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κυρία Παπαθανοσοπούλου, είναι να καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου το κομμάτι που καταβάλλεται από την κρατική ενίσχυση και μέχρι τις 21 να έχει καταβληθεί από όλους.

 Για τις ειδικές άδειες, υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλεψη που αφορά γονείς με παιδιά που νοσούν από κοροναϊό. Συγκεκριμένα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άδεια έως 14 μέρες, ενώ οι αποδοχές καλύπτονται πλήρως από εργοδότη και κράτος.

 Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η υπόλοιπη κανονική άδεια για να χορηγηθεί η ειδική, σημείωσε.