Κάθε εικοσιτετράωρο που περνά, όλο και πιο σκούρα είναι τα πράγματα για την British Airways, καθώς μέρα με τη μέρα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του Ηνωμένου Βασιλείου, πασχίζει να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο εχθρό της πανηδμίας COVID-19 έχοντας ήδη, πολλά ανοιχτά μέτωπα το τελευταίο διάστημα.

Μόλις πριν από τρία εικοσιτετράωρα η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βρετανικού κολοσσού σε Ba2 από Ba1, με τον οίκο αξιολόγησης να αποδίδει την κατάρρευση του κλάδου της αερομεταφοράς στην ακινησία που προκάλεσε στο Ταξίδι η πανδημία.
ba_mesa_kath

Είναι… το κερασάκι στην τούρτα, μιας και τους καλοκαιρινούς μήνες, η B.A. είχε δεχθεί ισχυρές αντιδράσεις για την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις άνω των 10 χιλιάδων εργαζομένων της, ενώ είχε στραφεί δικαστικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα να ακυρωθεί η διαδικασία της καραντίνας στους ταξιδιώτες που προσγειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ
ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ BRIDGET RILEY

Την ίδια ώρα, η B.A. ψάχνει για προσωρινές λύσεις αξιολογώντας τα κρυφά της χαρτοφυλάκια και υπολογίζοντας τις μικρές ανάσες ρευστότητας που μπορεί να της δώσουν.

Όπως ακριβώς συνέβη με το σωσίβιο των σχεδόν 2 εκατ. στερλινών που πήρε από την πώληση ενός πίνακα του Bridget Riley μίας πολύ δυνατής υπογραφής στο διεθνές χρηματιστήριο τέχνης και κορυφαίας εκπροσώπου της Οπ Αρτ.

Πρόκειται για το έργο «Cool Edge» της Bridget Riley του 1982 που αν και είχε εκτιμηθεί στις 800.000 στερλίνες, πωλήθηκε προς 1.875.000 στερλίνες.
br_riley_mesa


riley_pisw

Η κίνηση της British Airways θυμίζει εποχές Lehman Brothers τότε που στη λάβα της χρηματοπιστωτικής κρίσης πολλοί κολοσσοί είχαν σπεύσει να πιαστούν από το σωσίβιο των κρυφών τους χαρτοφυλακίων με έργα τέχνης.


lb1

Το 2008, έπειτα από απόφαση των ιδρυτικών στελεχών της L.B. ένα μεγάλο μέρος από την εταιρική συλλογή του ομίλου ρευστοποιήθηκε μέσω του οίκου Christie’s.
Ηταν μια ανάσα άνω των 12 εκατ. δολαρίων σε όσους πνίγονταν από την πτώχευση και τη μαζική έξοδο των πελατών του άλλοτε πανισχυρου γίγαντα των χρηματοοικονομικών.

Σήμερα, η British Airways, δειλά-δειλά έκανε το τεστ στη δευτερογενή αγορά και σε πρώτη φάση πέτυχε.
Για αυτό, αναμένεται να προχωρήσει σε νέες ρευστοποιήσεις στο προσεχές διάστημα είτε στο ταμπλό των οίκων, ειτε μέσω private dealer, επιβεβαιώνοντας πως η επένδυση σε έργα τέχνης αποτελεί διαχρονικά το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com