Το έξτρα ποσό των δύο δισ. δολαρίων για δικαστικά έξοδα προστέθηκε στον διακανονισμό της Goldman Sachs με την κυβέρνηση της Μαλαισίας για το σκάνδαλο διαφθοράς 1MDB, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τα κέρδη του β' τριμήνου του 2020.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs αναθεώρησε τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους στα 197 εκατ. δολ. από 2,25 δισ. δολ. Τα αναθεωρημένα κέρδη αντανακλούν τις μεγαλύτερες των εκτιμήσεων προβλέψεις για το νομικό κόστος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι προβλέψεις αυτές ήταν γνωστές ωστόσο δεν είχαν προσδιοριστεί ποσοτικά όταν η Goldman έκανε γνωστό τον διακανονισμό 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Μαλαισία στις 24 Ιουλίου. Το ποσό των 5,9 δις περιλαμβάνεται τελικά στους τριμηνιαίους λογαριασμούς που υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

To γνωστό ως σκάνδαλο 1MDB είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως αφού δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν μερικά χρόνια. Ήταν δε τόσο ηχηρό ώστε οδήγησε στην ανατροπή του κόμματος, που κυβερνούσε τη Μαλαισία καθόλη τη διάρκεια της ζωής της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Goldman είχε αναλάβει την αναδοχή σε ομόλογα αξίας 6,5 δισ. δολαρίων του 1MDB. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, δύο τραπεζίτες της δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποσπάσουν τα συμβόλαια. Παράλληλα ήλεγχαν offshore λογαριασμούς, στους οποίους κατατέθηκαν τα κλεμμένα χρήματα και βοήθησαν στη διαδικασία του ξεπλύματος.