Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη ∆ευτέρα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, δείχνει με σαφήνεια τις προ-θέσεις του για τη δημιουργία μιας Task Force με σκοπό την αξιοποίηση των 32 δισ. που διασφαλίστηκαν από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σίγουρα έχουμε μια υποχρέωση διοικητικά και οργανωτικά να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας με τέτοιον τρόπο, ως διοίκηση, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και εμείς ξέρουμε τι έχουμε κάνει καλά στο παρελθόν βλέποντας την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, πού πρέπει να βελτιωθούμε, ποιο πρέπει να είναι το σχήμα διακυβέρνησης το οποίο θα διέπει τη χάραξη των προτεραιοτήτων αλλά και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία ήδη σχεδιάζουμε».

Ο σχεδιασμός αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», στη φάση της τελικής διαμόρφωσης. Η χώρα μας θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει γρήγορα τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, την πράσινη ανάπτυξη και την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων, που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της χώρας. Για να μπορέσουν, όμως, τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά μέσα σε μόλις τρία χρόνια (2021-2023), πρέπει να υπάρχει ένα σχήμα λειτουργικό, το οποίο να «τρέχει» το μεγάλο αυτό έργο.

Το σχήμα αυτό θα λειτουργεί ως εξής: Στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις «ισχυροί άνδρες» θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στον κεντρικό προγραμματισμό. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη ∆ημητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο.

Την τετράδα της Task Force για τα 32 δισ. θα συμπληρώνει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ως σύμβουλος του πρωθυπουργού θα προστεθεί στην ίδια ομάδα και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Η επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη παρέδωσε τις προάλλες στον κ. Μητσοτάκη το ενδιάμεσο πόρισμα για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Το τελικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Επιτροπής Πισσαρίδη θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο και ο πρωθυπουργός ήδη μελετά το ενδεχόμενο να το θέσει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πριν στείλει το οριστικό κείμενο στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο κ. Πισσαρίδης θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Μέγαρο Μαξίμου, ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Το επιτελείο αυτό στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό θα επιλέγει στη συνέχεια, από τις αρχές του 2021 κι έπειτα δηλαδή, την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση τις εισηγήσεις των υπουργών. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι τα έργα αυτά να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση με βάση τους κανόνες της Κομισιόν, να υπηρετούν έναν από τους στόχους του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και να μπορούν ρεαλιστικά να υλοποιηθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ του Μαξίμου και των υπουργών θα υπάρχει παράλληλα ένα πρόσωπο-κλειδί, που θα είναι επικεφαλής μιας ενιαίας δομής για τη μελέτη, έγκριση και υλοποίηση των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόσωπο αυτό θα έχει θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργού και θα τοποθετηθεί είτε στο Οικονομικών είτε στο Ανάπτυξης. Η επικρατέστερη επιλογή για τον ρόλο αυτόν μέχρι στιγμής είναι ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆. και υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και έχει βαθιά γνώση των δομών και της λειτουργίας της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 25 Ιουλίου