«Υπάρχουν τριών ειδών δράσεις οι οποίες γίνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία ως απόκριση στο πρόβλημα του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη, Νίκος Βέττας.

«Το ένα είναι τι γίνεται στο επίπεδο της ΕΚΤ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί διοχετεύει ρευστότητα και στις τράπεζες και στην οικονομία. Αυτό είναι το πρώτο το οποίο έγινε, στη συνέχεια υπήρξε μια άρση των δημοσιονομικών κανόνων το οποίο επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να δανείζεται από μόνο του όπως το κάνει, και τώρα υπάρχει αυτό το πακέτο το οποίο έρχεται να κουμπώσει πάνω στην προγραμματική περίοδο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει να λέμε ΕΣΠΑ. Αυτά τα χρήματα αν τα προσθέσει όλα είναι γύρω στα 70 δις αλλά δεν θα έχουν όλα τον ίδιο χρονισμό. Το ΕΣΠΑ τρέχει από το ’21, πρακτικά θα τρέξει για μια περίοδο 7ετίας άρα είναι δύσκολη η πρόσθεση», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τα 19 δις από τις επιχορηγήσεις, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «σε σχέση με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σήμερα σίγουρα είναι πολλά τα χρήματα αλλά δεν είναι αρκετά χρήματα ώστε εάν τα σπαταλήσουμε να μπορέσουμε να έχουμε μια υψηλή ευημερία για πάνω από 1-2 χρόνια ακόμα και αν μας άφηναν να το κάνουμε».

«Τα χρήματα αυτά είναι σημαντικού ύψους επίσης έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο αλλά δεν είναι χρήματα που εάν δεν πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ θα έχουμε μπροστά μας ένα καλό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για τη δική μας οικονομία είναι περίπου σαφές σε τι κουτάκια πρέπει να μπουν τα χρήματα. Αυτό έχει να κάνει με τη βελτίωση υποδομών που είμαστε πίσω. Υποδομές δεν σημαίνει μόνο δρόμοι και λιμάνια, για παράδειγμα τα σχολεία μας είναι πίσω στην ψηφιακή μετάβαση και πρέπει να κάνουν αυτό το ψηφιακό άλμα όχι μόνο για περίοδο πανδημίας αλλά γενικότερα», επισήμανε ο κ. Βέττας.

«Το δεύτερο είναι μια μετάβαση σε μια οικονομία η οποία να είναι περισσότερο παραγωγική από τη σημερινή γιατί αν δεν γίνει αυτό τότε πάλι θα βρεθούμε σε 2 ή 3 χρόνια να ξαναζητάμε χρήματα», πρόσθεσε.

«Το ‘’έξτρα μπόνους’’ το εάν δρομολογήσεις αυτή τη μετάβαση είναι ότι επειδή η ελληνική οικονομία είναι μια ανοιχτή οικονομία και μάλιστα μια οικονομία που τα τελευταία 10 χρόνια οι πάντες πλέον μας ξέρουν σαν την τσέπη τους εάν υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία η οποία να είναι ισχυρή τότε θα έρθουν και πολλά περισσότερα ιδιωτικά χρήματα», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Δηλαδή η πρόσβαση στις αγορές θα γίνεται με όλο και χαμηλότερα επιτόκια, θα έρθουν ξένες επενδύσεις. θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα ως μοχλός για να έρθουν επιπλέον χρήματα. Για αυτό είπα ότι θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί όταν λέμε ότι τα χρήματα είναι πολλά. Δεν είναι πολλά από μόνα τους αλλά είναι αρκετά αν χρησιμοποιηθούν σωστά», εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής στου ΙΟΒΕ.

Για τη επιτροπή Πισσαρίδη, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «η συνολική εικόνα των σχεδίων θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη και στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το πόρισμα αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλει η ελληνική πολιτεία θα πάει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα πει αυτοί είναι οι σχεδιασμοί οι οποίοι προτείνω».
«Θα πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις σε 4-5 βασικά πράγματα και να επιμείνουμε εκεί πλέον όχι μόνο ως η τρέχουσα κυβέρνηση αλλά και ως χώρα», υπογράμμισε ο ίδιος.