Το Αργοστόλι υπερηφανεύεται, και δικαίως. Όχι µόνο διαθέτει τη µεγαλύτερη µονάδα αφαλάτωσης και παραγωγής πόσιµου νερού στην Ελλάδα, αλλά πλέον το νερό του ξεπερνά σε ποιότητα εκείνο της Αττικής. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», σε πρόσφατες επισκέψεις κρατικών φορέων στην Κεφαλονιά πραγµατοποιήθηκαν µετρήσεις που αναλύθηκαν στο Γενικό Χηµείο του Κράτους.
Το πόρισµα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς, έπειτα από συνεχείς συγκρίσεις µε πολλές άλλες δειγµατοληψίες τόσο σε διυλιστήρια όσο και σε εργοστάσια αφαλάτωσης, κρίθηκε πως είναι η καλύτερη µονάδα σε θέµα ποιότητας πόσιµου νερού. Εχει περάσει ένας χρόνος από τα εγκαίνια της νέας µονάδας αφαλάτωσης στο Αργοστόλι, η σύµβαση της οποίας υπεγράφη µεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.».

αφαλατωση3

Ηταν ένα πολύπλευρο επιχειρηµατικό βήµα, συνολικού προϋπολογισµού 7.247.130,40 ευρώ, που πάνω από όλα αναβάθµισε οικονοµικά και ποιοτικά τη ζωή των κατοίκων του Αργοστολίου, µιας και για χρόνια ταλαιπωρούνταν από την έλλειψη καθαρού νερού. Σήµερα, το ένα τρίτο του πληθυσµού στο νησί έχει πρόσβαση σε πόσιµο νερό. Πέρα από αυτό, όµως, η συγκεκριµένη µονάδα χρησιµοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία, αυτή της αντίστροφης όσµωσης, και παράγει 8.000 m3 πόσιµου νερού ηµερησίως. ∆ιαθέτει επίσης πλήρες control room για τον έλεγχο του αυτοµατισµού και της λειτουργίας όλων των συστηµάτων.
Ακόµα ένα αβαντάζ είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιµοποιούνται φωτοβολταϊκά συστήµατα παραγωγής ενέργειας, ισχύος 65 KW. Εποµένως, κατά τους θερινούς µήνες συµβάλλει στη µείωση κατανάλωσης της ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Επιπλέον, σε αντίθεση µε τα συνηθισµένα συστήµατα αφαλάτωσης, που περιλαµβάνουν µία µονάδα προκατεργασίας για την προστασία των µεµβρανών όσµωσης, το εργοστάσιο Αργοστολίου διαθέτει προφίλτρανση µε ειδικά φίλτρα, καθώς και ρύθµιση του pH, αλλά και χρήση ειδικού χηµικού για την προστασία των µεµβρανών. Μετά την προφίλτρανση, το προς κατεργασία νερό οδηγείται µε πίεση στις µεµβράνες αντίστροφης όσµωσης. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη βοήθεια αντλιών υψηλής πίεσης. Ανάλογα µε την προέλευση του «ακάθαρτου» νερού, η διέλευση από µεµβράνες αντίστροφης όσµωσης µπορεί να επαναληφθεί σε µεµβράνες δεύτερου ή και τρίτου περάσµατος, προκειµένου να επιτευχθεί η επιθυµητή ποιότητα του προϊόντος. Έτσι επιτυγχάνεται η συγκράτηση ρύπων ακόµα και σε ποσοστό που φτάνει το 99,5%-99,8% κάνοντας το νερό πέρα για πέρα ασφαλές και ελεύθερο από σκουριές, άλατα, οργανικές ουσίες, λιπάσματα και παρασιτοκτόνα.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η μονάδα συγκροτείται από τον εξοπλισμό, που περιλαμβάνει ακόμα τα εξής: î Υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της μονάδας, ισχύος 1.000 KVA. î Αντλιοστάσιο προώθησης ακατέργαστου ύδατος.
-Αντλιοστάσιο πλύσης φίλτρων άμμου.
-Έξι φίλτρα άμμου για την προκατεργασία του ακατέργαστου ύδατος.
-Δύο πλήρεις μηχανές R.O., δυναμικότητας 4.000 m3/ημέρα αφαλατωμένου νερού. î Προκατασκευασμένη, υπέργεια μεταλλική δεξαμενή επεξεργασμένου νερού προς κατανάλωση, χωρητικότητας 500 m3.
-Αντλιοστάσιο επεξεργασμένου νερού, που καταθλίβει στην κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αργοστολίου.
-Σύστημα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ της μονάδας, της δεξαμενής της πόλης και των πέριξ γεωτρήσεων για τη μεταφορά όλων των λειτουργικών παραμέτρων του επεξεργασμένου νερού για τον βέλτιστο έλεγχο και τη ρύθμιση της ποιότητάς του.
αφαλατωση1


ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΣΜΩΣΗΣ
Σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι όλη η τουριστική περιοχή τροφοδοτείται από τη συγκεκριμένη μονάδα. Με άλλα λόγια, όλες οι επιχειρήσεις καφέ, εστίασης και φιλοξενίας που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν μικρές μονάδες αντίστροφης όσμωσης και αφαλάτωσης κατήργησαν τη χρήση τους διαπιστώνοντας πως είναι πλέον περιττή. Καλύπτονται πλήρως από τη νέα μονάδα και την υψηλή ποιότητα του νερού.
Η επέλαση της πανδημίας του COVID-19 δεν επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, καθώς από τη «φύση» του ήταν ήδη «προπονημένο». Διότι τα πρωτόκολλα που τηρούνται κατά τη λειτουργία του είναι σχεδόν εφάμιλλα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του ιού. Η ροή στις εγκαταστάσεις δεν επηρεάστηκε λοιπόν, μιας και τα απαραίτητα μέτρα τηρούνταν, θέ - λοντας και μη, από την πρώτη ημέρα λει - τουργίας του εργοστασίου.


ΦΙΛΤΡΑΝΣΗ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΩΝ
Η Αφαλάτωση Αργοστολίου ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 22/03/2019 και μέχρι σήμερα έχει παραγάγει περισσότερα από 2.170.000 m3 πόσιμου νερού. Είναι η μεγαλύτερη Αφαλάτωση της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της πόλης του Αργοστολίου, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά σε πληθυσμό τα 20.000 άτομα. Το εισερχόμενο προς επεξεργασία νερό προέρχεται από δύο πηγές πλησίον της εγκατάστασης. Κατά την είσοδό του στη μονάδα πραγματοποιείται φίλτρανση δύο σταδίων και στη συνέχεια με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης παράγονται έως και 8.000 m3 πόσιμου νερού ημερησίως. Η λειτουργία της εγκατάστασης είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και διευκολύνει την παραγωγή πόσιμου νερού με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εφάμιλλα των εμφιαλωμένων νερών. Ο έλεγχος των ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού γίνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο τόσο από κατάλληλες ηλεκτρονικές μετρητικές διατάξεις, ενσωματωμένες στην αυτόματη λειτουργία παραγωγής, όσο και από φορητά όργανα.

αφαλατωση2

ΝΕΡΟ-ΑΠΟΒΛΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» ιδρύθηκε το 2000 από τους Διονύσιο Γεωργόπουλο, Χημικό Μηχανικό, Γεώργιο Αλέγρα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, και Αγγελική Κάτσιου, Πολιτικό Μηχανικό. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης ζωής της, σχεδίασε, κατασκεύασε και λειτούργησε πάνω από 100 έργα προστασίας του περιβάλλοντος . Περισσότερες από 40 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, πάνω από 30 ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, 10 διυλιστήρια νερού, πολλές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, αποκαταστάσεις ρυπασμένων εδαφών αλλά και δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Μπαίνοντας στο 20ό χρόνο της ζωής της, προσάρμοσε το επιχειρηματικό της μοντέλο στο κάλεσμα της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων. Συνεχίζοντας να πρωτοπορεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή έργων προστασίας του περιβάλλοντος, τοποθέτησε στο κέντρο των δραστηριοτήτων της την ανακύκλωση υλικών, την εξοικονόμηση και ανάκτηση ενέργειας και την επαναχρησιμοποίηση νερού. Αυτό, όπως λέει η διοίκηση της εταιρείας, δεν ήταν μια απλή αναπροσαρμογή στις δραστηριότητές της. Ηταν αναβάθμιση του οράματος και των στόχων. «Εστιάζουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με τη συναρπαστική προσπάθεια να συμβάλλουμε στην πρόσβαση σε καθαρό νερό από όλους, να δίνουμε στα υλικά μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ζωή, να προστατεύουμε το οικοσύστημα, να εξοικονομούμε ή να ανακτάμε ενέργεια από τα απόβλητα», λένε τα στελέχη της, με το μότο: «Μένουμε πάντοτε στο τρίγωνο νερό - απόβλητα - ενέργεια».

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦ/ΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020