1. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους.

2. ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ
Το ανώτατο χρονικό διάστημα είναι 30 ημέρες ανά μήνα και όχι πέραν της 31ης Iουλίου 2020. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων μετά τις 31/07/2020.

3. ΕΣΤΙΑΣΗ
Ισχύει η παράταση της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή το να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

4. ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί των 534 ευρώ.

5. ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ευεργετικών μέτρων μέχρι την 31η Ιουλίου 2020 δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων.

6. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την παράταση αναστολής υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

7. «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που μπαίνουν στο πρόγραμμα μπορούν να προχωρούν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%.

8. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.

9. ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα ισχύει έως 15/10/2020, με δυνατότητα παράτασης.

10. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Απαγορεύεται κάθε απόλυση εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν τον μηχανισμό. Προστασία υπάρχει μόνο για τους εργαζομένους που εντάσσονται σε αυτόν και όχι στο σύνολο των μισθωτών της επιχείρησης.

11. ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Όσοι ήταν σε νόμιμη άδεια, άδεια ασθενείας, μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, αν η άδειά τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, δικαιούνται την αποζημίωση από 1η/5/2020 μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

12. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ισχύει από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα για 4 μήνες να μειώνει τον χρόνο εργασίας μέχρι και 50% σε τμήμα ή στο σύνολο των εργαζομένων του, αναλόγως των αναγκών του.

13. Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού και το 60% των ασφαλιστικών καλύψεων. Αν η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ, όπως αυτός διαμορφώνεται από την 1η Ιουνίου, μετά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

14. ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξης θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις που κατά τους μήνες της πανδημίας έχουν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών, ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρυσι.

15. Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Από 15/6 έως 31/7 το κράτος πληρώνει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών όσο δεν απασχολούνται, στο 100% του αρχικού, ονομαστικού μισθού.

16. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει το ξενοδοχείο του και να σταλεί η αναστολή συμβάσεων εργασίας στην «Εργάνη». Αν δεν το ανοίξει και δεν θέσει σε αναστολή τους εργαζομένους του, θα τους πληρώσει τον μισθό.

17. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Θα καλύπτεται ο άνεργος και θα πληρωθούν δύο μήνες ακόμα τακτική επιδότηση μέσω ΟΑΕΔ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 18/11