Ένα βήμα πριν το πέρασμά της στη νέα εποχή που διαμορφώνουν η ενεργειακή μετάβαση και η δρομολογημένη αποκρατικοποίηση, βρίσκεται η ΔΕΠΑ. Η εταιρεία που έφερε φυσικό αέριο στην Ελλάδα, δημιούργησε την υποδομή εφοδιασμού και μεταφοράς από το μηδέν, και τώρα αυξάνει την ταχύτητά της για να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής δομής της χώρας.

Σε τελική ανάλυση, το φυσικό αέριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μετάβαση της ενέργειας και η εταιρεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μαζική αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος έχει ολοκληρώσει τη μετατροπή του σε τρεις διαφορετικές εταιρείες Υποδομών, Διεθνών Έργων και Εμπορίας με την τελευταία να αναλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες εφοδιασμού και εμπορίας φυσικού αερίου και να επιταχύνει την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς, προσδιορίζοντας δύο βασικές προτεραιότητες.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την αύξηση του ρυθμού διείσδυσης του φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα. Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της χρήσης περισσότερων δραστηριοτήτων, την επέκταση του κύκλου εργασιών της εταιρείας και τη συμβολή στην επίτευξη του στόχου της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς με μεγάλη οικονομική και κοινωνική αξία. Μέσω στοχευμένων επενδύσεων και της χρήσης έξυπνης τεχνολογίας αιχμής, όπως το small scale LNG (μικρής κλίμακας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία πραγματοποιεί την προμήθεια περιοχών εκτός του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη διάδοση του φυσικού αερίου σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (FISIKON). Το φυσικό αέριο ένα πολύ οικονομικό και ταυτόχρονα πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο - έχει μπει σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα των οδηγών (επαγγελματιών και μη), καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να το χρησιμοποιούν, με την ΔΕΠΑ να προσαρμόζει τώρα την υποδομή για να μπορούν να το προμηθεύονται με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Ακόμη, ως συντονιστής ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης Poseidon Med II, η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε ηγετική θέση στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων αλυσίδων εφοδιασμού LNG για τη ναυτιλία και τα μεγάλα λιμάνια στην ανατολική Μεσόγειο (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός, Βενετία). Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά προγράμματα συγχρηματοδότησης BLUE HUBS και SUPERGREEN , ανακοινώνει την κατασκευή ενός νέου καινοτόμου πλοίου εφοδιασμού με LNG και την απόκτηση δύο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς και προμήθειας με LNG που θα εξυπηρετούν το λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο νέο Τερματικό Υγροποίησης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο σταθμός αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών εφοδιασμού και θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια του εφοδιασμού στα Βαλκάνια, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βασικός στόχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά, η διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της και η παροχή ανταγωνιστικών πακέτων προσαρμοσμένων σε κάθε κατηγορία καταναλωτών. Από αυτή την άποψη, η εταιρεία συμμετείχε σε έναν αγώνα δρόμου τους τελευταίους μήνες για να διαπραγματευτεί εκ νέου τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που έχουν υπογραφεί με ξένους ενεργειακούς γίγαντες, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντικές περικοπές για τους πελάτες της.

Αυτές οι προσπάθειες ήταν επιτυχείς καθώς η εταιρεία μείωσε αναδρομικά τις τιμές προσφοράς χάρις τη συμφωνία που πέτυχε με την Τουρκική ΒΟΤΑS, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιστρέφοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες, παρέχοντας μεγάλη ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Επιπλέον, η εταιρεία συνέβαλε στην ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια της χώρας συστηματοποιώντας τις πηγές εφοδιασμού της, είτε δεσμεύοντας σημαντικές ποσότητες στον ΤΑΡ είτε προχωρώντας σε στοχευμένες αγορές φορτίων LNG από την αγορά spot σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό του αγωγού Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Κατά την ανάλυση της νέας στρατηγικής της ΔΕΠΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφάρας επεσήμανε:

«Οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας, αλλά και διεθνώς είναι καταιγιστικές. Η απολιγνιτοποίηση και οι νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Δική μας αποστολή είναι το προσφέρουμε με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ΔΕΠΑ εργάζεται συστηματικά ώστε να φτάσει το οικολογικό αυτό καύσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας και να επεκταθεί η χρήση του σε περισσότερες δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία μας, συνεισφέρει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και στην μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».