Όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και εισοδηματίες που εισπράττουν ενοίκια, με την κάρτα στο χέρι! Πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή απόκτησης αγαθών στο 30% του πραγματικού εισοδήματός τους. Αν όχι, θα βρουν «τείχος» φόρου 22% στη διαφορά που θα προκύψει!

Αναλυτικά:

01. Συγκέντρωση αποδείξεων πρέπει να κάνουν όλοι οι φορολογούμενοι, άσχετα αν έχουν έκπτωση φόρου.
02. Εξαιρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
03. Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
04. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
05. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
06. Όσοι υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
07. Όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
08. Όσοι ζουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
09. Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση νοσηλείας άνω των 6 μηνών.
10. Ταυτόχρονα, μειώνεται το όριο από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά.
11. Αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
12. Δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.
13. Αν έχουν γίνει δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια που υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%.
14. Σε όποιον έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.
15. Ανώτατο ποσό αποδείξεων που υποχρεούται να συγκεντρώσει κάποιος είναι τα 20.000 ευρώ (66.670 ευρώ εισόδημα).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Εισόδημα 10.000 ευρώ. Ενοίκια 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ευρώ τον χρόνο. ΕΝΦΙΑ 650 ευρώ. ΑΘΡΟΙΣΜΑ 6.050 ευρώ, άνω του 60% του συνολικού πραγματικού εισοδήματος. Πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις όχι 3.000 ευρώ (30% x 10.000 ευρώ), αλλά 2.000 ευρώ (20% x 10.000).

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ

Ισχύουν αποδείξεις που αφορούν λογαριασμούς ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, λογαριασμούς σταθερής - κινητής τηλεφωνίας, καύσιμα, ταξί, ασφάλιστρα Ι.Χ., διόδια, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ΚΤΕΛ κ.λπ. Ακόμα, στη μακρά λίστα των αποδείξεων που αναγνωρίζει η Εφορία περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα, οι αγορές από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, λαϊκές αγορές, όλα τα είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά, καπνικά, προϊόντα ένδυσης - υπόδησης, φροντιστήρια και δίδακτρα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, έξοδα για συνδρομητική τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρα - θεάματα, ιατρικές δαπάνες, επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια και φάρμακα.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

  • Συνταξιούχοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με αναπηρία 80% και άνω.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Κάτοικοι της Ε.Ε. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Όσοι δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
  • Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, η οποία φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
  • Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στους οποίους περιλαμβάνονται χιλιάδες άποροι, ακόμα και άστεγοι πολίτες.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας, άνω των 6 μηνών.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 11/7