«Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως «το κράτος θα επιδοτεί για τουλάχιστον 9 μήνες ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων».

Ακόμη ανέφερε πως απομένει να συζητηθούν τα κριτήρια για όσους θα μπουν στη ρύθμιση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Φώτη Κουρμούση στα Παραπολιτικά 90,1:

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει το Σεπτέμβριο ένα πλαίσιο για την προστασία όλων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό, όπου το κράτος θα επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού δανείου σε ένα μεγάλο ποσοστό, για διάστημα έως 9 μήνες έτσι ώστε να τους βοηθήσει να μην βρεθούν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης.

«Προφανώς σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν πάντα κάποια κριτήρια δηλαδή ποιοι θα είναι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι. Πάντοτε θεσπίζονται κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυτό πάντοτε επηρεάζει το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι όσο και πόσα χρήματα θα δαπανήσει το κράτος για να καλύψει αυτούς τους δικαιούχους. Προφανώς δεν θα μπορούσε να είναι επιλέξιμος δικαιούχος κάποιος που έχει πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα ή πολύ μεγάλες καταθέσεις. Αυτά τα κριτήρια είναι το αντικείμενο των συζητήσεων έτσι ώστε να γίνει η κατάλληλη στόχευση και το κράτος να στηρίξει αυτούς που πραγματικά έχουν αδυναμία και χρειάζονται τη στήριξή του», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η συζήτηση είναι στο πως μπορούμε να εντοπίσουμε και να στοχεύουμε αυτούς που πραγματικά επλήγησαν από τον κορονοϊό έτσι ώστε να μην γίνει κατάχρηση. Πιστεύω οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών έτσι ώστε εντός Ιουλίου να ψηφιστεί αυτός ο νόμος και στη συνέχεια να συνεχίσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτηση, σημείωσε επιπρόσθετα ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

«Στο τέλος Ιουλίου λήγει το προηγούμενο πρόγραμμα προστασίας το οποίο εχει παραταθεί για δεύτερη φορά και δεν διαφαίνεται να υπάρξει νέα παράταση άρα θα πρέπει όλοι να σπεύσουν να το αξιοποιήσουν. Όσοι δηλαδή είναι δικαιούχοι σε αυτό το πρόγραμμα δηλαδή όλοι όσοι είχαν κόκκινο δάνειο το 2018 και πληρούν κάποια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει να κάνουν αίτηση άμεσα έτσι ώστε να λάβουν την αντίστοιχη επιδότηση του κράτους. Εκεί μπορεί να ενταχθούν και αυτοί δεν επλήγησαν από τον κοροναϊό . Άρα ένας που δεν είχε μείωση των εισοδημάτων ωστόσο είναι ευάλωτο νοικοκυριό, μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Κουρμούσης.