Ο Ιούνιος έκλεισε με βαριές απώλειες και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και σε αυτό των φορολογικών εσόδων, παρά το ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τον Μάιο τα πράγματα ήταν χειρότερα. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν πετάνε στα σύννεφα και δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, καθώς ο παραδοσιακά καλός τουριστικά Ιούνιος άφησε φέτος ξεκρέμαστη την εστίαση, ενώ και το λιανεμπόριο στις τουριστικές περιοχές βιώνει συνθήκες ασφυξίας.

Εκτιμήσεις στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για πτώση τουλάχιστον 80% στον τζίρο του τουρισμού τον Ιού-νιο και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αύξηση των πωλήσεων σε επιλεγμένες δραστηριότητες (π.χ. γιατρούς, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών), που φτάνει το 40% σε επίπεδο ηλεκτρονικών πληρωμών και γύρω στο 15%-20% συνολικά, επ’ ουδενί είναι αρκετή για να καλύψει τη ζημιά.

Η εικόνα αυτή και οι προβολές που γίνονται στους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι σε δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, αποτελούν το αντικείμενο επεξεργασίας και στα επιτελεία των τραπεζών. Οι πρώτες εκτιμήσεις τους είναι ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν περί τα 10 δισ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης, κοινώς «ζεστό» χρήμα για την επιβίωσή τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ

Πάνω σε όλα αυτά τα δεδομένα θα ξεδιπλωθεί η συνέχεια του κυβερνητικού σχεδίου, που αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα νέο πακέτο στήριξης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου, νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής και επιμήκυνση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών από τη «Συν-Εργασία». Παράλληλα, μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέρα από τις προσπάθειες να στηριχθούν οι υφιστάμενες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι της περασμένης. Για τις υπόλοιπες, η μείωση θα κυμαίνεται από 30% έως 70%.
  • Μηδενίζει η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (ως τέτοιες ορίζονται αυτές που κάνουν το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους). Με τον τρόπο αυτόν καλύπτονται κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης έναν τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή, με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Αφορά κυρίως εποχικά εργαζόμενους, όπως είπε.

Ως τρίτο μέτρο ανακοίνωσε ότι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 60% για τους εργαζομένους του προ-γράμματος «Συν-Εργασία» επεκτείνεται για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το κόστος θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Το κόστος του μέτρου είναι επίσης 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης σε εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του τουρισμού (περιλαμβανομένων καταστημάτων που ζουν από τον τουρισμό).

ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν τρία ορόσημα, που θα καθορίσουν τον περαιτέρω σχεδιασμό τους. Το πρώτο κρίσιμο χρονικό ορόσημο προσδιορίζεται λίγο μετά τη συμπλήρωση του 1ου δεκαημέρου του Ιουλίου. Όπως εξηγούν στα «Π» αρμόδιες πηγές, τότε θα αρχίσει να φαίνεται όχι μόνο πώς πάει ο τουρισμός, αλλά και το υπ’ αριθμόν ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε για τη στήριξή του: το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Το δεύτερο ορόσημο τοποθετείται στο τέλος Αυγούστου. Ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται κομβικός όχι μόνο γιατί τότε θα έχει αποτυπωθεί σχεδόν στο σύνολό της η ζημιά στον τουρισμό, αλλά και επειδή παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ανασυγκρότησης και σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο ορόσημο έχει τεθεί τον Οκτώβριο, όταν συν τοις άλλοις θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, στο... καλό σενάριο, μόνο από τον τουρισμό θα λείψουν από το ΑΕΠ τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ κι αυτό τα λέει όλα. Οι αποφάσεις στο τελείωμα της φετινής χρονιάς για τις όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Ιουλίου