Μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού μεσολαβεί ένα «γεμάτο» τρίμηνο και οι ανυποψίαστοι μπορεί να υποθέσουν ότι υπάρχει χρόνος για σχέδια επί σχεδίων. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο χρόνος τρέχει με ασύλληπτη ταχύτητα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν βγει πάνω στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις των επόμενων κρίσιμων 18 μηνών. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το «πακέτο» του 2021 μπορεί να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ, αν όλα κυλήσουν ομαλά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο εξόδου από την κρίση του κοροναϊού.

Ειλημμένη είναι κατ’ αρχάς η απόφαση για επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το πρώτο «ψαλίδισμα» έγινε ήδη την 1η Ιουνίου και αυτή η μείωση των εισφορών κατά 0,9% έχει κόστος 123 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός για το 2021 προβλέπει «διπλή» μείωση, δηλαδή αντί να εφαρμοστεί το αρχικό πλάνο για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,09%, το «ψαλίδισμα» να φτάσει στις 2 μονάδες. Το κόστος δεν είναι αμελητέο και υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, αν και θα πρέπει να επανυπολογιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην απασχόληση. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει τη σύμφωνη γνώμη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς, σε αντίθεση με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων, έχει οριζόντια εφαρμογή.

Φοροελαφρύνσεις

Κόστος
Μειωση 30%-50% προκαταβολής φορου 2020 720 εκατ.- 1,2 δις. Ευρώ
Μειωση 2% ασφαλιστικών εισφορών 2021 810 εκατ. ευρώ
Μειωση 30% εισφορας αλλήλεγγυής 2021 330 εκατ. ευρώ
Μειωση 8% ΕΝΦΙΑ 2021 200 εκατ. ευρώ
Μειωση 30%-50% τελους επιτήδευματος 2021 140-240 εκατ. ευρώ

Πριν από την επέλαση του κοροναϊού, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονταν πυρετωδώς πάνω σε σενάρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τα σενάρια αυτά επανενεργοποιούνται με στόχο το «ψαλίδισμα» της εισφοράς κατά 30%. Ξαναπιάνοντας την άκρη του νήματος από εκεί όπου την είχαν αφήσει, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα εξετάσουν αν η μείωση θα είναι οριζόντια ή κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ στα υπόψη είναι και η αύξηση του αφορολογήτου της εισφοράς, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 12.000 ευρώ. Σε ετήσια βάση, η οριζόντια μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% θα φέρει φορολογική ελάφρυνση έως 200 ευρώ για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη φορολογία ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ, αν και το «blackout» στην οικοδομή λόγω κοροναϊού κάνει πιο δύσκολη την εξίσωση. Ο σχεδιασμός για φέτος προέβλεπε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, σε συνδυασμό, όμως, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η τελευταία θα «ξεπαγώσει» αν όλα πάνε καλά μέσα στο φθινόπωρο, αλλά, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να εξεταστούν από την αρχή όλα τα ευρήματα. Η απόφαση για λύση αυτής της απαιτητικής εξίσωσης είναι ειλημμένη και αυτό σημαίνει ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα δρομολογείται μια ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τη δυνατότητα άρσης και φορολογικών βαρών. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί θα εξαρτηθεί από την αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει το «ξήλωμα» του τέλους επιτηδεύματος, που ξεκίνησε το 2011 ως έκτακτο μέτρο και μονιμοποιήθηκε ως «χαράτσι», ακόμα και σε αδρανή «μπλοκάκια» ελεύθερων επαγγελματιών. Το κόστος από μια μείωση του τέλους κατά 30% υπολογίζεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, ενώ στο πιο... προχωρημένο σενάριο της μείωσης κατά 50% ο... λογαριασμός ανεβαίνει στα 240 εκατ. ευρώ.

Κι αν για το «πακέτο» του 2021 υπάρχει ένας αστερίσκος που συνδέεται με τις επιπτώσεις του κοροναϊού και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, για την τρέχουσα χρήση είναι ειλημμένη η απόφαση για ελάφρυνση των επιχειρήσεων με «ψαλίδισμα» της προκαταβολής φόρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εύρος μείωσης είναι μεταξύ 30% και 50%, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν η μείωση θα είναι οριζόντια ή στοχευμένη ανά ΚΑΔ ή ΑΦΜ. Το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει έως τα 1,2 δισ. ευρώ, δίνοντας ανάσες ρευστότητας στην αγορά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 27 Ιουνίου