Για πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους, έκανε λόγο ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μιλώντας στην 28η Γενική Τακτική Συνέλευση, κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου στον Δορυφορικό Αεροσταθμό του Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη ψηφοφορία νέου διοικητικού συμβουλίου που έχει γίνει ποτέ στον ΣΕΤΕ, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 που φρέναρε όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα.

Οι ομιλία του κ. Ρέτσου έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του υφυπουργού Μάνου Κόνσολα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, της προέδρου του ΕΟΤ Αντζελας Γκερέκου και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη, των προέδρων ενώσεων ξενοδόχων, ομοσπονδιών και συλλόγων του κλάδου καθώς και πολλών επιχειρηματιών στον κλάδο της Φιλοξενίας και του Ταξιδιού.

Εχοντας αντιληφθεί πλήρως πως ο τουρισμός δέχεται το πιο σφοδρό χτύπημα στην ιστορία του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσπάθησε να δώσει από τη μια τη ρεαλιστική διάσταση της κατάστασης, και από την άλλη, να εμψυχώσει τους επιχειρηματίες, για την επόμενη μέρα, τον σκληρό αγώνα αλλά και το μεγάλο γύρισμα της κρίσης σε ευκαιρία.

Μονάχα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος και στα οποία στάθηκε λεπτομερώς ο κ. Ρέτσος, αποδεικνύουν πως τους τέσσερις μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο 2020) η τουριστική κίνηση μειώθηκε κατά 36,1% με τα έσοδα να λιγοστεύουν κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι δε εικόνα των εισπράξεων είναι θλιβερή.

«Τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020, κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση. Δεν τρέφουμε αυταπάτες

Υπογράμμισε ακόμη, τις εκτημήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2020 «Ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή μείον 910 δισ. δολάρια, έως -79% ή μείον 1.2 τρισ. δολάρια», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο απώλειας 100 έως 120 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως. «Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι. Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους».

Κύριε πρωθυπουργέ, θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας

Γυρίζοντας το βλέμμα προς τον πρωθυπουργό είπε: «εδώ κύριε πρωθυπουργέ, θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας. Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου. Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις. Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επέμεινε σε συγκεκριμένες προτάσεις επάνω στην προστασία του περιβάλλοντος. «Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα. Γιατί αυτή η ημέρα θα έρθει και θα πρέπει να μας βρει καλά προετοιμασμένους, με ξεκάθαρο σχεδιασμό και στόχευση. Και για να είμαι δίκαιος κ. πρωθυπουργέ, πολλές από τις στρατηγικές μας επιδιώξεις έχουν δρομολογηθεί, άλλες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και κάποιες ακόμα καθυστερούν. Αναγνωρίζω, όλοι το αντιλαμβανόμαστε, ότι η πανδημία ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό».

ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Ο κ. Ρέτσος έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει και πάλι η διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. «Οπως πέρυσι, στην 27η Γενική Συνέλευση το είχα ονοματίσει, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030» τόνισε.
Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού. Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών.
«Θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού», τόνισε.

ρετσοσ_2
Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Από το βήμα της 28ης Γενικής Τακτικής Συνέλευσης και πιο κρίσιμης στην ιστορία του συνδέσμου.

Πολλοί, όπως είπε τον ρωτούν για τη θέση του ΣΕΤΕ σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και για έναν προβληματισμό που αναπτύσσεται γύρω από την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
«Κάποιους, ευτυχώς λίγους, θα τους εκπλήξω αν πω ότι ναι, και εμείς συμφωνούμε στα αυτονόητα. Προφανώς θέλουμε να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας. Θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται νέοι τομείς της οικονομίας και να ανθίζουν τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση, τομείς της υγείας και του φαρμάκου, πράσινη ενέργεια, ασημένια οικονομία, σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακή επανάσταση. Η κρίση που ζούμε μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο».

Στο σημείο αυτό ανέφερε το νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU,  που όπως δήλωσε μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
«Η Ελλάδα, αν δεν επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, αλλά να μπει σε μια νέα εποχή μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης. Πολύ σύντομα κύριε πρωθυπουργέ, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις μας για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας».

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com