Το θέμα της μείωσης των ενοικίων κυριαρχεί. Τι εξέλιξη έχουμε έως τον Αύγουστο; Πώς θα λυθεί το πρόβλημά μου; Να δούμε τι ισχύει μέσα από τις απαντήσεις των ειδικών. Κατ’ αρχάς, έως τη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω κοροναϊού πρέπει να υποβάλουν δήλωση COVID για τη μεταβολή του μισθώματος για τους μήνες που ίσχυσε η μείωση. Έτσι, θα έχουν τα αντίστοιχα οφέλη των ρυθμίσεων. Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου αναλύει όλο το περίγραμμα των νέων εξελίξεων, καθώς, όπως τονίζει, «όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα, που αφορά η μείωση».

Ποιους αφορά η μείωση του 40%;
Αφορά ενοίκια επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, όσων επλήγησαν, καθώς και τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, εκεί όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος του εργαζομένου και εφόσον συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

Το ίδιο ισχύει με τα φοιτητικά ενοίκια;
Ασφαλώς. Αφορά τα μισθώματα της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή και υπό την προϋπόθεση ότι ένας εκ των γονέων συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

Με τους ναυτικούς τι ισχύει;
Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας ναυτικών μειώνονται εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Ποιους μήνες δικαιούνται μείωση οι ενοικιαστές;
Απρίλιο και Μάιο για όσους χαρακτηρίστηκαν τον Απρίλιο πληττόμενοι δραστικά από την επιδημία του κοροναϊού, χωρίς όμως ποτέ να κλείσουν, δηλαδή ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση από Μάρτιο έως Ιούνιο;
Όσες έκλεισαν με εντολή της Αρχής, μαζί με επιχειρήσεις λιανεμπορίου των επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση τον Ιούλιο και Αύγουστο;
Όσες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά έως και τον μήνα Αύγουστο του 2020. Η παράταση αυτή αφορά επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τι δικαιούνται οι εκμισθωτές;

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της μείωσης του 40%, παρά μόνον το εισπραχθέν 60%. Ακόμα, φορολογικό συμψηφισμό ποσοστού 30% από την απώλεια του 40% των ενοικίων με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης 2019 ή του ΕΝΦΙΑ 2020.

Τι πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης;
Θα δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός του Ιουνίου 2020 τις ενεργές μισθώσεις του και τα ποσά μείωσης που είχε. Όμως, πρέπει να τις αποδεχθούν οι μισθωτές, ρητά ή και σιωπηρά, αν δεν εναντιωθούν στη δήλωση του εκμισθωτή.

Για τα φυσικά πρόσωπα, παρατείνονται οι προθεσμίες της καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων;
Αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά τέσσερις μήνες και για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Έως 25% επί των σχετικών οφειλών που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11/3/2020 ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζονται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31/7/2020 και μετά.

Τι γίνεται στην περίπτωση λύσης της μίσθωσης;
Κατά την ΑΑΔΕ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να έχει δηλώσει το γεγονός μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Το μισθωτήριο θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση.

Αν το μισθωτήριο πριν από το 2014 ισχύει στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet, τι γίνεται;
Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις και περιλαμβάνει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.

Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο τι γίνεται;
Θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά;
Πρέπει να προηγηθεί της δήλωσης COVID. Οι ενοικιαστές τι πρέπει να κάνουν μέχρι τις 26 Ιουνίου; Να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη δήλωση COVID.

Για μειώσεις ενοικίου που έγιναν μεταγενέστερα τι ισχύει;
Εδώ η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

Αν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής;
Θα εκτιμηθεί ότι έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν επηρεάζει την εξέλιξη των φορολογικών ελαφρύνσεων. Ουσιαστικά, θα γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 20/6