Για το θέµα της εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν το Ασφαλιστικό µίλησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι καθυστερήσεις στην απονοµή της δικαιοσύνης είναι ένα χρόνιο πρόβληµα, που απαιτεί σηµαντικές παρεµβάσεις στο δικαιοδοτικό µας σύστηµα. Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωµένο πλέγµα µεταρρυθµίσεων, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων. Από αυτές τις πρωτοβουλίες όλοι οι πολίτες θα βγουν ωφεληµένοι. ∆ροµολογούµε ήδη ένα πλέγµα ρυθµίσεων για τη δικονοµία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την επιτάχυνση της εκδίκασης σηµαντικών υποθέσεων, όπως τα συνταξιοδοτικά θέµατα των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου».

Ο κ. Τσιάρας επισήµανε, ακόµα, ότι «έχει ληφθεί µέριµνα έτσι ώστε να εισαχθούν ρυθµίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να απονέµεται δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο. Για παράδειγµα, θεσπίζεται η υποχρέωση των προέδρων των οικείων δικαστικών σχηµατισµών να παρακολουθούν τη ροή των εκκρεµουσών υποθέσεων, προκειµένου αυτοί να διασφαλίζουν την εκδίκασή τους σε εύλογο χρόνο, χρησιµοποιώντας νέες, αλλά και βελτιώνοντας υφιστάµενες διαδικασίες. Επίσης, µε την εισαγωγή του θεσµού της προσωρινής ρύθµισης κατάστασης, θα αντιµετωπίζονται αποτελεσµατικά οι περιπτώσεις όπου τα αρµόδια διοικητικά όργανα αρνούνται να προβούν στην έκδοση σύνταξης, ακόµα και όταν προκύπτει από αντικειµενικά στοιχεία ότι αυτός που την αιτείται δεν έχει άλλα µέσα βιοπορισµού».

Για το θέµα των αναδροµικών των συνταξιούχων, ο υπουργός επισηµαίνει: «Οπως γνωρίζετε, η απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας για τα αναδροµικά των συνταξιούχων δεν έχει εκδοθεί ακόµα. Σε κάθε περίπτωση, όµως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, διά του αρµόδιου υπουργού Εργασίας, ότι σέβεται απολύτως τις δικαστικές αποφάσεις και θα επιστρέψει τα αναδροµικά που θα καθοριστούν µε την απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας σε χρονικό ορίζοντα που συναρτάται µε τα δηµοσιονοµικά περιθώρια που έχει η ελληνική οικονοµία. Σε κάθε περίπτωση, δέσµευση της κυβέρνησης είναι η απόφαση επί της πιλοτικής δίκης να εφαρµοστεί κατά γράµµα».

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Σαφής είναι ο κ. Τσιάρας και για το θέµα των πιστοποιητικών. «Εχουµε δροµολογήσει τις διαδικασίες προκειµένου όλοι οι πολίτες να έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις δικαστικές Αρχές, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν στις έδρες των Πρωτοδικείων. Επειτα από συστηµατική συνεργασία µε τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υφυπουργό του, Γιώργο Γεωργαντά, ήδη δεκαπέντε πιστοποιητικά µπορούν να παραληφθούν από τα ΚΕΠ, ώστε οι συµπολίτες µας που δεν έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες να µπορούν να παραλάβουν εύκολα και γρήγορα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται. Φιλοδοξούµε, µάλιστα, το επόµενο διάστηµα να εντάξουµε ακόµα περισσότερα πιστοποιητικά στις διαδικασίες των ΚΕΠ, φέρνοντας ακόµα πιο κοντά το κράτος στους πολίτες».

Ο κ. Τσιάρας αναφέρεται και στο θέµα της σύνδεσης επενδύσεων, Ασφαλιστικού και θέσεων εργασίας. «Γνωρίζετε πολύ καλά πως η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι µια πολυπαραγοντική άσκηση, η οποία δεν περιλαµβάνει µόνο το φορολογικό και το ασφαλιστικό πλαίσιο, αλλά απαιτεί επιπλέον την αντιµετώπιση της γραφειοκρατίας, την εδραίωση κανόνων διαφάνειας και τον σεβασµό των κανόνων του ανταγωνισµού. Από την πλευρά µας, οφείλουµε να κάνουµε ακόµα ταχύτερα βήµατα για την καταπολέµηση της διαφθοράς και την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων µε ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωµα. Σε αυτή τη κατεύθυνση καταθέτουµε το επόµενο διάστηµα ένα ολοκληρωµένο νοµοσχέδιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σύστασης ειδικών τµηµάτων, όπου θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις κυρίως επενδυτικού χαρακτήρα. Στόχος µας είναι να στείλουµε στη διεθνή κοινότητα το καθαρό µήνυµα πως η Ελλάδα είναι µια φιλική για νέες επενδύσεις χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 20/6