Κάθε εβδομάδα είναι και μία νέα πίστα, στη σκληρή δοκιμασία που περνάει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ελληνικός τουρισμός και το αρμόδιο υπουργείο του.
Η πανδημία COVID-19 ωστόσο παραμένει. Μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ξενοδόχων της Σαντορίνης, θεωρεί πιο συμφέρουσα τη μη λειτουργία για το 2020. Ενας από τους βασικούς λόγους, το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα με τις χώρες που αποτελούν το βασικό πελάτη του ελληνικού τουρισμού.

Εκείνο που απασχολεί όμως την Κυβέρνηση είναι να εξελιχθεί η κρίση στην πιο μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.
Για τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο κλάδος αυτός, είναι ο μεγεθυντικός φακός ολόκληρης της παραγωγής της χώρας. «Από εκεί περνάνε όλα και στόχος πλέον είναι να διαμορφώσουμε το περιβάλλον και οικονομικά, με τα μέτρα ευελιξίας που χρειάστηκε κάθε επιχείρηση, ώστε με την έλευση των τουριστών να αυξηθούν σταδιακά τα έσοδα. Δεν μπορεί κανένας να υποσχεθεί στον επιχειρηματία πόσους θα έχουμε την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος, πόσους τη δεύτερη, την τρίτη κ.ο.κ. Θα πάρει χρόνο. Δεύτερο βασικό είναι να διατηρηθεί η υγειονομική ασφάλεια ώστε ο κάθε επαγγελματίας να είναι σίγουρος για τη λειτουργία της επιχείρησης του», λέει ο κ. Θεοχάρης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

-Επομένως, κύριε υπουργέ, λέτε όποιος ξενοδόχος αντέχει, να πάρει το ρίσκο και να ανοίξει τη μονάδα του;
Φυσικά. Το ανοίγω-δεν ανοίγω δεν αποτελεί στατική απόφαση που παίρνεις και τελειώνεις. Επανεξετάζεις το ζήτημα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα. Είναι μια καθαρά στρατηγική επιλογή συνδεδεμένη με τους ανθρώπους που έχει κάποιος στη δούλεψή του για χρόνια και δεν μπορεί να τους αφήσει έτσι. Εχει να κάνει με την ανάγκη να μείνεις εντός αγοράς χωρίς να χάσεις επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Πράγμα που στη δύσκολη στιγμή ενδεχομένως κάποιος ανταγωνιστής τους στήριξε κι έμεινε ανοιχτός. Έχει σχέση με την ίδια τη στήριξη και το κοινωνικό καθήκον που έχει ο κάθε επιχειρηματίας απέναντι στο σύνολο και την εθνική οικονομία. Αλλά και με την οικονομική λογική, με τα νουμερα, μιας και τα έξοδα… δεν σταματούν να τρέχουν.

-Το μήνυμά σας αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι…
...οτι αυτή τη χρονιά ο τουρισμός θα έρθει σε εκείνον που είναι ανοιχτός. Οποιος ανοίξει θα έχει πελάτες. Η ζήτηση θα ακολουθήσει την προσφορά. Συνεπώς έχουμε καθήκον να είμαστε ανοιχτοί ως χώρα αλλά και ως επιχείρηση μεμονωμένα.

-Τόσο εσείς, όσο και ο πρωθυπουργός αποπνέετε σιγουριά. Υπάρχουν ελπίδες για ένα φαινόμενο ελατηρίου κατα το οποίο όχι μόνο θα ανακάμψουμε αλλά θα εκτοξευθούμε στην κορυφη;
Θελω να είμαι προσεκτικός στην απάντησή μου. Είναι πολλές οι παράμετροι που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες: οι επιπτώσεις από τον κάθε ευρωπαίο που θα έρθει, η οικονομική κατάσταση κάθε χώρας και το αν θα επιτραπεί το ταξίδι. Το βιώνουμε βδομάδα, με τη βδομάδα. Κάποιοι εργοδότες λένε στους υπαλλήλους εχεις μεν διακοπές αλλά δεν θελω να τις πάρεις φέτος. Κράτα τες για του χρόνου, να περάσει η περιπέτεια καθώς σε χρειάζομαι. Μην γυρίσεις με κρούσμα… Ολα αυτά είναι ανθρώπινα. Παλεύουμε σε μια θάλασσα με κύματα.

Με ανησυχούν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις των αξιωματούχων - όχι τα μέτρα της Γερμανίας

-Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Γερμανία προχώρησε σε επιδοτούμενο τουρισμό και κάθετη μείωση του ΦΠΑ δελεάζοντας τους πολίτες να παραμείνουν εντός συνόρων;
Ναι, και οχι. Οχι, με την έννοια ότι εμπεδώνεται ενα αίσθημα ασφάλειας, καθώς είναι ασφαλές να αποφύγεις να ταξιδέψεις και ξανα ξυπνάει τη θέληση για διακοπές. Αυτή η θέληση είναι που ευνοεί την Ελλάδα καθώς έχουμε τα θέλγητρα. Η Γερμανία και άλλα κράτη, δεν μπορούν να αντιγράψουν το προιόν μας. Τέτοια ομορφιά (σ.σ. κοιτάζει πέρα από την καλντέρα) δεν υπάρχει στη Γερμανία όσο κι αν το θέλει. Με ανησυχούν όμως οι αξιωματούχοι. Διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα επαναλαμβάνουν ανεκδιήγητες δηλώσεις τουτέστιν “μην ταξιδέψτε”, “ξεχάστε τις διακοπές”, παραβλέποντας τα προγράμματα που ευνοούν αυτή τη θέληση που προανέφερα.


-Τι άλλαξε και αποφασίσατε ότι δεν είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα να δέχεται τουρίστες από την Ιταλία, παρά την εισήγηση του ΕΟΔΥ για το αντίθετο;
Πήραμε από τους γιατρούς τα συστήματα και τη μεθοδολογία για να προβούμε σε στοχευμένους ελέγχους. Μπορούμε πλέον να εστιάζουμε εκεί που υπάρχουν υψηλότεροι παράγοντες κινδύνου. Προσπαθούμε, συντεταγμένα μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουμε κοινές αποφάσεις καθώς η Ευρώπη έδειξε εξίσου αντανακλαστικά.

-Άρα υπήρξε μια κοινή συνεργασία στο ζήτημα.
Θα ‘λεγα ότι αυτό συνέβη μετά τις δικές μας ανακοινώσεις. Από τη στιγμή που βλέπαμε ότι η Ευρώπη δεν προχωρούσε προς κάποια κατεύθυνση, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας ωστε να προνοήσουμε για την τάχιστη δυνατή αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων, με έμφαση στα τεστ ανίχνευσης.

-Είστε καθησυχαστικός και αυτό δίνει μια ώθηση...
Ναι, γιατί έχουμε θέσει σε ετοιμότητα τον υγειονομικό μηχανισμό. Ειναι δεδομένο οτι θα υπάρξει έλεγχος.

Θα υπάρξουν νεότερα το επόμενο διάστημα για το άνοιγμα της Κρουαζιέρας

-Σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό. Το Yachting άνοιξε, η Κρουαζιέρα ωστόσο, παραμένει ακινητοποιημένη. Τι νεότερα έχουμε ως προς το αγκυροβόλι και το ζήτημα να γίνει ο Πειραιάς σημείο εκκίνησης;
Κοιτάξτε, η Δυτική Μεσόγειος που ήταν η ναυαρχίδα της Κρουαζιέρας έχει χτυπηθεί περισσότερο. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Όμως καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάποιες ευκαιρίες. Τα πρωτόκολλα Κρουαζιέρας αυτή τη στιγμή, είναι ακόμη σε ένα στάδιο διαβούλευσης χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί, τόσο από εμπορικής, όσο και από υγειονομικής άποψης. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι πως όλο το επόμενο διάστημα θα έχω πολλές συναντήσεις για το θέμα.

Θα ανοίξουμε και τις VIP πτήσεις

-Τι ενέργειες εξετάζετε ως προς την κατηγορία του high end τουρισμού; Αρκετοί ιδιοκτήτες μονάδων grand resort αναμένουν τις απαντήσεις του υπουργείου έπειτα από ένα σχέδιο προτάσεων που έχουν υποβάλλει, βλέποντας μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα την ώρα που η Ιταλική και Γαλλική ριβιέρα είναι πίσω επιδημιολογικά ως προς τη δική τους επανεκκίνηση.
Συζητάμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή, η προσπάθειά μας είναι να ανοίξουμε στους VIP πελάτες. Εκείνοι έχουν τη δυνατότητα και για τεστ αλλά και για κάθε άλλη προϋπόθεση που δεν μπορείς να έχεις σε μαζικό αριθμό. Συνεπώς ναι, ο high end τουρισμός μπορεί να είναι εκτός από προσοδοφόρος, και ένας ασφαλής τουρισμός.

-Θα περιμένουμε κάτι το επόμενο διάστημα;
Μέσα στο πλαίσιο των απελευθερώσεων που ανακοινώνουμε για το τι επιτρέπεται θα απελευθερωθούν και οι VIP πτήσεις.



theocharis_santorini_parapolitika2

Κυριακή 14 Ιουνίου. Βεράντα Ιδρύματος “Πέτρος Νομικός”, Σαντορίνη.
Mόλις μια μέρα μετά την εντυπωσιακή -με φόντο το ηλιοβασίλεμα- ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση της 15ης Ιουνίου με την επαναφορά αρκετών διεθνών πτήσεων.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ξανασυστήνει την Ελλάδα ως διεθνές κορυφαίο brand στο Ταξίδι παραχορώντας Συνέντευξη Τύπου για τους βασικούς άξονες του σχεδίου. Παρόντες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων της Φιλοξενίας του νησιού, της Ναυτιλίας και του Τραπεζικού κλάδου.
theocharis_santorini_press_conf_parapolitika


Το σχέδιο είναι στην ουσία η προέκταση του γενικότερου κυβερνητικού πλάνου για μια - πάνω από όλα - ασφαλή επανεκκίνηση.
Ο υπουργός στέκεται ιδιαίτερα στο 6μηνιαίο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για το οποίο, όπως λέει, γίνεται μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντική τόνωση για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην επιδότηση διανυκτέρευσης υπογραμμίζοντας τον απόλυτα αδιαφανή τρόπο μέσω taxisnet, πεδίο που ο ίδιος ως πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει καλά. «Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», μάς κάνει πραγματικά υπερήφανους, αν μη τι άλλο διότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική και δεν αναλώνεται σε μια λαϊκίστικη φιλολογία υποσχέσεων», λέει.

Λίγο πριν κατέβει από το βήμα, υπογράφει παρουσία του δημάρχου Σαντορίνης, τη νέα δράση «Plastic-FreeSantorini». Μία σύμπραξη του υπουργείου τουρισμού με το δήμο Θήρας αλλά και με ιδιωτικούς φορείς (Lidl Hellas, Ίδρυμα Λασκαρίδη).
theoxharis_ypografes_santorini_for_parapolitika

Η Σαντορίνη κηρύσσεται από σήμερα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικό ή τουλάχιστον… με πολύ λιγότερο.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com