Ειδήσεις έβγαλε το χθεσινό, άτυπο «ντιμπέιτ» μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού», απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε ότι οι οφειλές από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, που είχαν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο, και μάλιστα από το 2021.

Επίσης, έκανε γνωστό πως, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των φορολογουμένων, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ: Για τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες οι δόσεις γίνονται 8 μηνιαίες, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων γίνονται 6. Στη «λογική της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων», για να πληρώσουν λιγότερα οι φορολογούμενοι, αλλά και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ροής εσόδων στα ταμεία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε πως όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις τους θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Συνεργασία» ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ενισχύεται με άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτει έως το 60% των εργοδοτικών εισφορών. Αν χρειαστεί, θα επεκταθεί για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. «Άκουσα τους φορείς και πείστηκα ότι το αίτημά τους να καλύψει το κράτος τις εισφορές είναι δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΑΝΕΙΑ

Η πορεία του θέματος των δανείων έχει σχέση με τη στήριξη των δανειοληπτών με ποσοστό κάλυψης έως 90% για «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια, όπως και το θέμα της χορήγησης νέων δανείων. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «οι τράπεζες θα αξιολογηθούν και σε περίπτωση που καθυστερούν στη χορήγηση δανείων θα χάνουν χρήματα. Πλέον οι πελάτες των τραπεζών θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31/12/2019 και ο ορισμός των προβληματικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου. Εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού θα υπάρχει αναλόγως τον πελάτη. Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις». Στη συνέχεια είπε πως τα 2 δισ. μοιράστηκαν βάσει του επίσημου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας. «Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε τον ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού. Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια, άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και θα απολογηθούν στους μετόχους τους. Στο εγγυοδοτικό, αν μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω και τότε θα της πάρουν τα χρήματα πίσω». «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δεν δίνει δάνεια στον κόσμο».

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Πλέον τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από 1ης/1/2019 και εξής, ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται, συνεπώς δεν υπάγονται και στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, τονίζουν η κυβέρνηση και η ΑΑ∆Ε.

Τέλος, πάμε σε μεγάλη μείωση της προκαταβολής των επιχειρήσεων, έως και 50%, τονίζει στα «Π» ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ενδεχομένως αυτή η προκαταβολή να συνδυαστεί και με επενδυτικές πρωτοβουλίες.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου