Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κόστους της κρίσης του κοροναϊού και οι χώρες των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής μέτρων λιτότητας, της στάσης πληρωμών και του πληθωρισμού. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας ότι κατά μέσο όρο τα κρατικά χρέη θα αυξηθούν λόγω της πανδημίας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα ή αν η ανάκαμψη αποδειχθεί πιο αργή από το αναμενόμενο.

 Για την Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κοντά στο 220% του ΑΕΠ φέτος και θα παραμείνει λίγο πάνω από το 200% έως και το 2022. Αν και η χώρα μας θα συνεχίσει να εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο κρατικό χρέος στον κόσμο μετά την Ιαπωνία δεν είναι στις χώρες που θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ούτε σε αυτές που κινδυνεύουν άμεσα με μέτρα λιτότητας.

 «Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι για την αύξηση των κρατικών χρεών, την οποία θεωρούμε ότι οι περισσότερες χώρες θα αντέξουν», σημειώνει. Αλλά για να παραμείνουν τα επιτόκια δανεισμού χαμηλά κάποιες χώρες θα χρειαστεί να… σφίξουν το ζωνάρι τα επόμενα χρόνια, ενώ όσες χώρες έχουν μη βιώσιμο χρέος θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ λιτότητας, πληθωρισμού και αθέτησης πληρωμών.

 Σε ορισμένες χώρες, προσθέτει η Capital Economics, τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά και οι προοπτικές ανάπτυξης αδύναμες. Επομένως, το κρατικό τους χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε μη βιώσιμη τροχιά και οι αγορές δεν θα δείξουν κατανόηση, όπως μπορεί να κάνουν λ.χ. για τις ΗΠΑ. Αυτές οι οικονομίες είναι κυρίως αναδυόμενες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Στο γκρουπ των ανεπτυγμένων οικονομιών η Ιταλία είναι το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα με χρέος το οποίο πιθανώς θα καταστεί μη βιώσιμο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο.

 Για την πιθανότητα εφαρμογής λιτότητας, ο οίκος τονίζει ότι δεν είναι πιθανή αυτή τη στιγμή για πολλούς λόγους, όπως το ότι δεν θα συμφωνήσει κανείς σε μια τέτοια προοπτική, την ώρα μάλιστα που λόγω του κοροναϊού η τάση είναι υπέρ της αύξησης των δαπανών και όχι της μείωσης. Και ενώ υπάρχει διάθεση για αύξηση των φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις που έχουν ευνοηθεί από την κρίση, δεν αναμένεται να συγκεντρωθούν αρκετά κεφάλαια. Οι χώρες, λοιπόν, που ενδέχεται να δούμε λιτότητα είναι η Βραζιλία και η Νότια Αφρική.

 Όσους για αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως το τύπωμα χρήματος για να αποπληρωθεί το νέο χρέος, η Capital Economics υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα μαγικό εργαλείο που απλά θα εφαρμοστεί στο πιο ακραίο σενάριο.