Μειώσεις στον ΦΠΑ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το απόγευμα της Τετάρτης.

Τρία σκέλη περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, με το πρώτο να αφορά εργαζόμενους («ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ») και το τρίτο τις επιχειρήσεις, ενώ το δεύτερο αφορά στη φορολογική ανακούφιση της κοινωνίας, με έμφαση σε στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση, στον πολιτισμό και μειώσεις στον ΦΠΑ.

Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες, θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

«Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση» ανέφερε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Ακόμη «οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης». Γι’ αυτούς παρατείνεται, εξάλλου, «για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%».

Τέλος, «η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται». «Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα. Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα σημειώσω, πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, όπως εξήγησα, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», κατέληξε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά στα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία.

Από την πλευρά του, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα παραπάνω, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

Στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου, το ύψος της μείωσης η οποία θα εφαρμοστεί φέτος, όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, κατά τον ΥΠΟΙΚ.