Κρίσιμες απαντήσεις αναμένονται από ώρα σε ώρα να δοθούν από την Κομισιόν ώστε να ξεκαθαριστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και κανόνες θα μπορεί η τουριστική βιομηχανία να επαναλειτουργήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντήσεις που θα πρέπει να καλύπτουν μία ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα, περιμένει - και στο οποίο επιμένει - εδώ και εβδομάδες, για την καλύτερη δυνατή επανέναρξή του, υπό τον φόβο ενός ντόμινου μηνύσεων σε μία υγειονομική κρίση, αλλά και με πολλές επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο να μεταμορφωθεί σε αποστειρωμένο νοσοκομείο ο κατεξοχήν χώρος αναψυχής και ανάπαυλας.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, όσο και οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων σε ελληνικά νησιά, έκαναν παρέμβαση με άρθρα τους στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και στο parapolitika.gr σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στον ελληνικό Τουρισμό.

Δημήτρης Φραγκάκης
Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ

fragakis_parapolitika

Θα συνεργαστούμε με αεροπορικές και tour operators

«Η Ελλάδα κατάφερε με τα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης να προστατέψει την υγεία των πολιτών. Τώρα η παράλληλη προσπάθεια είναι να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και κυρίως ο τουρισμός μας. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα σε πρόσφατη συνέντευξή του με τον Ιούλιο να αποτελεί ορόσημο, στο καλύτερο σενάριο, για τη φετινή τουριστική σεζόν. Είναι σαφές ότι αυτή θα εξαρτηθεί και από τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία προετοιμάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αφορούν τις αερομεταφορές, την φιλοξενία, όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι υγειονομικά αποτελεσματικά αλλά και εφαρμόσιμα στην πράξη. Είναι πάντως σαφές ότι ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα,τουλάχιστον για φέτος μια και μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση αλλά ο κορονοιος θα είναι μαζί μας για καιρό ακόμα. Τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το εξωτερικό δείχνουν ότι έχει αρχίσει να υπάρχει διάθεση για ταξίδια και ότι υπάρχει μία βασική ζήτηση για την χώρα μας. Εμείς κινούμαστε ήδη ανά χώρα στόχο λαμβάνοντας υπόψη και την εξέλιξη της πανδημίας σε αυτές, με πρώτες προτεραιότητες να είναι προς το παρόν το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κύπρος και άλλες. Και φυσικά θα συνεργαστούμε με αεροπορικές και tour operators για να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό στο εξωτερικό. Καλύτερη διαφήμιση όμως από την ίδια την επιτυχία της χώρας μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.Φυσικά σκοπεύουμε να «χτίσουμε» πάνω σε αυτό και να ενισχύσουμε τη φήμη της χώρας μας όχι μόνο για φέτος αλλά και για την σεζόν του 2021.

Γι΄ αυτό και η νέα διεθνής καμπάνια του ΕΟΤ που ήδη προετοιμάζεται θα εστιάσει κατά κύριο λόγο στην ασφάλεια της χώρας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως το«μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και τώρα θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα στον κόσμο. Και πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό καθώς αποτελεί τελικά μια μεγάλη επιτυχία όλων των Ελλήνων. Γι΄ αυτό είμαι και αισιόδοξος ότι και πάλι θα τα καταφέρουμε».
_______________________

Κωνσταντίνα Σβύνου
Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Ξενοδόχος

svinou_4_2

Ρίσκο η άμεση επανεκκίνηση




«Η Ελλάδα, κατάφερε να σταθεί όρθια σε αυτή την πρωτοφανή κρίση κρατώντας ασφαλείς τους πολίτες. Η υπευθυνότητα και αξιοπιστία που επέδειξε η κυβέρνηση θα κεφαλαιοποιηθεί στον Τουρισμό παρά τους έντονους κλυδωνισμούς.
Τώρα, καλούμαστε να στηρίξουμε την επανεκκίνηση του τουριστικού προϊόντος, όμως οφείλουμε να μετρήσουμε σωστά τις παραμέτρους και να εκτιμήσουμε με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο το αν αυτή η επανεκκίνηση είναι εφικτή το 2020 ή αν θα πρέπει να εστιάσουμε σε ένα πολύ δυνατό 2021.
Τα μηνύματα από τις βασικές μας Ευρωπαϊκές αγορές δεν δίνουν τη βάση ώστε να πιστεύουμε στην επάνοδό, αντιθέτως νέες “συμμαχίες” με χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τη μετάδοση του Covid-19, ενδεχομένως να καλύψουν ένα μικρό κομμάτι της αγοράς για το 2020.
Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε υγιείς και να διασφαλίσουμε προορισμό, επιχειρήσεις, και εργαζόμενους στα υψηλά πρότυπα που επέδειξε η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε και τα μέτρα που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, τόσο στην περίπτωση επαναλειτουργίας όσο και στην περίπτωση μη ανοίγματος. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όρθιους!» 
___________________________

Χαράλαμπος Βούλγαρης
Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κέρκυρας, Ξενοδόχος
VOULGARIS_PARAPOLITIKA


Ο τομέας της φιλοξενίας εγκλωβίστηκε - Να προστατεύσουμε το 2021!


«Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνει ολόκληρος ο ξενοδοχειακός κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και των άγνωστων - ακόμα - επιπτώσεων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Ο τομέας της φιλοξενίας εγκλωβίστηκε σε μια συνεχή στάση αναμονής. Χωρίς τα πρωτόκολλα Υγείας δεν θα έχουμε Τουρισμό. Είναι απόλυτη ανάγκη να τα έχουμε με την καλή συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε, για να λυθούν καίρια ζητήματα όπως οι πιστοποιήσεις αλλά και και να αποφευχθούν τυχόν ζητήματα αποζημιώσεων .

Είναι λοιπόν πολύ περισσότερα τα ερωτήματα, από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ειπωθεί την παρούσα φάση, που, δεν αποτελεί απλώς μια διακοπή των μέχρι τώρα δεδομένων που είχαμε σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά μια αλλαγή των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να εκφράσουμε αισιοδοξία για το 2020.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν στηρίξει την οικονομία της χώρας, πρέπει να μείνουν όρθιες, ζωντανές. Ο τουρισμός στην Κέρκυρα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νησιού. Μέσω αυτού, ζουν οι άνθρωποι το χειμώνα. Χωρίς λοιπόν, τη στήριξη του κράτους, χωρίς ρευστότητα και μείωση του ΦΠΑ για τον ανταγωνισμό, δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Να μην ξεχνάμε πως πριν μερικούς μήνες βιώσαμε από την πτώχευση της Thomas Cook ένα πολύ γερό χτύπημα.

Είναι πολύ σημαντικό με την καλή εικόνα που έχει η χώρα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και με σωστή διαχείριση την φετινή χρονιά να προστατεύσουμε το 2021».

_________________________
Νίκος Χαλκιαδάκης
Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Κρήτης, Ξενοδόχος

XALKIADAKHS_PARAPOLITIKA


Να εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ το Εθνικό Πρωτόκολλο


«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει σε πολλούς κλάδους αλλά ειδικά στον Τουρισμό βιώνουμε καθολική μεταβολή, αν αναλογιστούμε πως αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ συνολικά στη χώρα, στο 50% στην Κρήτη και στο 80% στα νησιά. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μας στηρίξει γιατί, δυστυχώς μέχρι τώρα τα μέτρα που δίνονται είναι προτάσεις μη εφικτές.
Οι ξενοδόχοι είμαστε διαλυμένοι, καθότι, έχουμε υποστεί και το χτύπημα της Thomas Cook. Παίρνουμε δάνειο με λιγότερο επιτόκιο. Οι δε δικλείδες που υπάρχουν, δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λάβουν τη διευκόλυνση από το πλήγμα που έφερε η πτώχευση της Thomas Cook.
Οσον αφορά στο Εθνικό Πρωτόκολλο Λειτουργίας θεωρώ ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί από τα ξενοδοχεία αρκεί να εγκριθεί από τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους (ΕΟΔΥ).
Προσωπικά, η αίσθηση που έχω σχετικά με τους νέους κανόνες είναι πολύ καλή. Θεωρώ πως θα είναι ευχάριστη έκπληξη και πολύ θετική εξέλιξη.
Θέλω όμως να τονίσω πως το κράτος πρέπει έμπρακτα να στηρίξει τον ξενοδοχειακό κλάδο με ρευστότητα, για να μείνει ζωντανό το τουριστικό προϊόν της χώρας μας».

_____________________

Βαγγέλης Κατσαράς
Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου, Αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ξενοδόχος

katsaras_parapolitika

 

Η κυβέρνησή να εξετάσει τη δυνατότητα στο να δίνει την επιλογή στο ξενοδόχο να ανοίξει ή όχι


«Σχετικά με τους νέους κανόνες που ακούγονται ότι θα εφαρμοστούν στους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων θα είναι πολύπλοκοι. Θα πρέπει ο ξενοδόχος να έχει εκπαιδεύσει σωστά το προσωπικό αλλά και ο ίδιος με τους συγκεκριμένους κανόνες να τους έχει απορροφήσει μέσα σε ένα μικρο χρονικό διάστημα - ανέφικτο - αν μιλάμε ότι τα ξενοδοχεία θα πρέπει να ξεκινήσουν 1/6 και 1/7 αντίστοιχα. Πρέπει τέλος οι νέοι κανόνες να εξασφαλίζουν ασφάλεια στους συναδέλφους ξενοδόχους, στο προσωπικό, αλλά και στους πελάτες για να επιλέξουν το συγκεκριμένο κατάλυμα αλλά και τον προορισμό.

Σχετικά με τη διμερή συμφωνία ανάμεσα στα κράτη Ελλάδα Αυστρία Ισραήλ Κύπρος το θεωρώ πολύ σημαντικό αρκεί να άρουν τα μέτρα αυτές οι χώρες να αποδεχτούμε τα μέτρα εκατέρωθεν και να εφαρμόζονται τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο πιο αυστηρά γίνεται. Γενικά η άποψη και ο στρατηγικός σχεδιασμός να στοχεύσουμε σε κοντινούς προορισμούς αλλά και στον εγχώριο τουρισμό θα είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα και το 2020.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα καλοκαίρια. Πολλά ξενοδοχεία ενδεχομένως να μην ανοίξουν γιατί αν φανταστούμε ότι το 2019 το 70% με 80% ήταν από το εξωτερικό και μόλις το 20 με 30% από Ελλάδα καταλαβαίνετε ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο δεν θα συμφέρει να ανοίξουν. Η ζωή όμως συνεχίζεται πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό να προφυλασσόμαστε και να παίρνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ίσως θα πρέπει η κυβέρνησή να εξετάσει τη δυνατότητα στο να δίνει την επιλογή στο ξενοδόχο να ανοίξει ή όχι. Η στήριξη των επαγγελματιών επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε. Η ξενοδοχεία και ο τουριστικός κλάδος την εποχή της κρίσης κράτησε τα σκήπτρα της οικονομίας σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να το λάβουν υπόψιν και να κάνουν το ίδιο τώρα όλα τα κράτη μέλη για εμάς. Εμείς σαν Ελλάδα τα πήγαμε και τα πηγαίνουμε πολύ καλά στην έξαρση του κορονοιου. Η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες είναι από τα covid-free νησιά και πρέπει να το κρατήσουμε έτσι ώστε να είναι ο νούμερο 1 προορισμός στην επιλογή των ταξιδιωτών».