Το στοίχημα του τουρισμού καλείται να κερδίσει η Ελλάδα, η οποία ναι μεν έχει ανακοινώσει το άνοιγμά της στους ξένους παραθεριστές από την 1η Ιουλίου, παραμένει όμως μετέωρο πώς θα έρθουν ακόμα οι επισκέπτες στη χώρα μας.

Προς το παρόν, ελάχιστες είναι οι πτήσεις που συνδέουν το «Ελ. Βενιζέλος» με το εξωτερικό , ενώ το δίκτυο του εσωτερικού λειτουργεί με πολύ μειωμένα δρομολόγια.

Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται εν αναμονή των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για τον τουρισμό. Μικρή είναι η πιθανότητα υπάρξουν αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη 13 Μαΐου με τον αρμόδιο Επίτροπο Μπρετόν στις Βρυξέλλες με θέμα τον τουρισμό, για τη διαμονή και τις μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως έχει δηλώσει υπέρ των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των χωρών Σένγκεν.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στο πλάνο των διακρατικών συμφωνιών με το στόχο της εκκίνησης της τουριστικής σεζόν από τον Ιούλιο.

Πάντως, όσον αφορά στα δρομολόγια του εσωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, αναμένονται πύκνωση των δρομολογίων τη Δευτέρα 18 Μαΐου, παράλληλα με το “άνοιγμα” των μετακινήσεων από νόμο σε νομό και ως δεύτερη εναλλακτική από τις 25 Μαΐου.

Οι κανόνες για τις πτήσεις εξωτερικού

Το θέμα για τις πτήσεις του εξωτερικού είναι πιο πολύπλοκο γιατί αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΕ.

Οι αεροπορικές εταιρείες προς το παρόν προσπαθούν να καταρτίσουν ένα πλάνο για τα δρομολόγια του καλοκαιριού, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι οριστικό.

Σε μία προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες και με το ορόσημο του Ιουλίου για την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν που ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προωθούνται οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες που είναι πιο ‘’έτοιμες’’ σε υγειονομικό επίπεδο όπως η Κύπρος, το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε και μία εικόνα για το πώς θα δέχεται η Ελλάδα τουρίστες από το εξωτερικό και για τις αεροπορικές πτήσεις.

– Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κοροναϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.

– Αναλόγως, και οι Ελληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.

– Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

– Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

– Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Τι γίνεται με την Aegean

Οσον αφορά τώρα τις αεροπορικές συνδέσεις, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας η Aegean τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής, με τη διοίκησή της παράλληλα να καταρτίζει το πλάνο της επόμενης ημέρας. Τη Δευτέρα 18 Μαϊου ο Ευτύχης Βασιλάκης θα δώσει ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης.

Οι γερμανικές εταιρείες

Ο όμιλος της Lufthansa προχώρησε σε ανακοινώσεις την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο θα εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες απουσίας πτήσεων από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Open, εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν επίσης οι πτήσεις από το Μόναχο με προορισμό την Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η Eurowigs αλλά και η Swiss που έτσι και αλλιώς έχουν έντονη παρουσία στα κρητικά αεροδρόμια και κυρίως στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

Δύσκολη η σύνδεση με τις ΗΠΑ

Eνδιαφέρον έχει το ενημερωτικό σημείωμα που παραθέτει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν από/ προς Ελλάδα.

Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και πολιτειών των ΗΠΑ.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε τις τελευταίες πληροφορίες αεροπορικών συνδέσεων και οι αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν πτήσεις κι έχουν ως εξής: Η American δε θα έχει καμία πτήση Φιλαδέλφεια-Αθήνα για τη θερινή σεζόν, ενώ το Σικάγο-Αθήνα ενδέχεται να επανέλθει στο δίκτυο στις αρχές Ιουνίου. Η Emirates συνεχίζει τις πτήσεις Νιούαρκ- Αθήνα την 1η Ιουλίου, ενώ η United δε θα έχει καμία πτήση Νιούαρκ -Αθήνα για τη σεζόν.

Μόνη λύση για όσους θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ είναι μέσω της Air France, η οποία έχει προγραμματισμένη επόμενη πτήση από Αθήνα προς Παρίσι στις 23 Μαΐου, μπορεί να υπάρξει σύνδεση με το αεροδρόμιο JFK και άλλους προορισμούς των ΗΠΑ.

Low cost εταιρείες

Όσον αφορά στη Ryanair, αυτή την στιγμή ουσιαστικά δεν πετάει, αφού ένα 99% των πτήσεων και πάνω είναι ακυρωμένο. Επίσης, τηρεί στάση αναμονής συνολικά για το πρόγραμμα του καλοκαιριού ανά την Ευρώπη, έως τις 21 Μαϊου.

Εως τότε ισχύει το πολύ περιορισμένο πρόγραμμα της εταιρείας σε ελάχιστους προορισμούς από/ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ η αναθεώρηση των δρομολογίων θα γίνει εφόσον ληφθούν αποφάσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Για τη χώρα μας πάντως, η low cost εταιρεία έχει ήδη «ανοίξει» το πρόγραμμά των κρατήσεων αλλά από το …φθινόπωρο την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα έχουν ανοίξει οι συνδέσεις στους περισσότερους προορισμούς από/προς Αθήνα, Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά), Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

Επίσης από το «μέτωπο» των low cost, η Wizz Air επίσης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα των δρομολογίων της τη χώρα μας από τον Ιούλιο.