Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθούν φτηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κοροναϊού, ανέφεραν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το Eurogroup συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου οι Υπουργοί Οικονομικών να συμφωνήσουν στους όρους έκτακτης χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από τον ESM, με τις περισσότερες χώρες να “βυθίζονται” στην ύφεση εξαιτίας της πανδημίας.

«Συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022» είπε η μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

Τα δάνεια αυτά θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης, πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Στο Eurogroup κρίθηκε ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι κάθε χώρα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της και ότι η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητες.