Από τρία, πολύ συγκεκριμένα, κέντρα εξαρτάται το άμεσο μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού: ΕΟΔΥ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβέρνηση. Κρίσιμες απαντήσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα να ακουστούν απ’ τα έδρανα της ΕΕ σε συνεργασία με τους φορείς Υγείας των κρατών μελών της και, μέσα από το πολυαναμενόμενο πρωτόκολλο.
Βάσει εκείνου, θα ξεκαθαριστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και κανόνες θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν. 

Και όλα αυτά, υπό τον φόβο, αφενός της οικονομικής κατάρρευσης των επιχειρήσεων, και αφετέρου του φαινομένου “ακορντεόν” που μπορεί να διαλύσει την -μέχρι τώρα- αποφυγή μαζικής νόσησης, καθώς και την αντοχή του ιατρικού συστήματος.   

Ναι μεν οι Ελληνες ξενοδόχοι ποντάρουν στο «υγειονομικό διαβατήριο» και τα πιστοποιητικά υγείας, βάσει των οποίων θα διαβεβαιώνεται η ασφαλής άφιξη-αναχώρηση των τουριστών, όμως, ο βαθμός αξιοπιστίας της άγνωστης αυτής μεθόδου παραμένει ασαφής.

Η μετάδοση του COVID-19 σε πισίνες, θάλασσα και παραλίες αλλά και η εγγύηση της ασφαλούς χρήσης παροχών spa και οργάνων γυμναστικής, είναι μερικά από τα ζητήματα για τα οποία οι ξενοδόχοι περιμένουν λεπτομερείς οδηγίες. Ακόμη, το πρωτόκολλο λειτουργίας θα πρέπει να ορίζει το πως θα γίνεται η εξυπηρέτηση στους μπουφέδες και την εστίαση των τουριστικών καταλυμάτων αλλά το κυριότερο, το πως θα προστατεύεται το προσωπικό καθαρισμού. Θα δοθεί ο απαραίτητος ρουχισμός στις καμαριέρες;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ μέχρι και την Πέμπτη (23/04/2020) το πρωί, καταγράφεται έλλειψη μασκών στον εξοπλισμό των ξενοδοχείων, ενώ δεν έχει προβλεφθεί προστατευτική στολή στις καθαρίστριες.
Είναι ένας από τους λόγους που κρίνεται άκρως αναγκαία η διαρκής συνεννόηση και συνεργασία όλων των χωρών καθώς για κάθε κράτος το πρωτόκολλο λειτουργίας χρήζει διαφορετικών όρων υγιεινής. Για αυτό και οι φορείς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας εξετάζουν να ζητήσουν από τις Κυβέρνήσεις να παρέχουν δωρεάν μάσκες. 

Πέραν της άμεσης ανάγκης για επίσημη επιστημονική τοποθέτηση στα προαναφερθέντα θέματα, θα ζητηθεί να επιβληθούν πρόστιμα σε τουρίστες που δεν υπακούν στους κανόνες υγιεινής του καταλύματος. Σε συζητήσεις που γίνονται εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπογράφονται ειδικές ρήτρες κατά την άφιξη του πελάτη (check in). 

samos_eot

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ RESORT 

Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα έρχονται στο αεροπορικό ταξίδι για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού. Ηδη, ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα βάσει των οποίων θα υπάρχουν κενά καθίσματα ανάμεσα στους επιβάτες ενώ στις θέσεις τους θα τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά πλεξιγκλας. Άγνωστο μέχρι στιγμής το ζήτημα κόστους ναύλων. 

Οι ξενοδόχοι πάντως, φοβούνται την μετάδοση του ιού από την ώρα της άφιξης μέχρι τον τελικό τους προορισμό που είναι το τουριστικό κατάλυμα, ιδίως σε περιπτώσεις γκρουπ. Μεγαλύτερη ανησυχία διατρέχεται για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων μαζικού τουρισμού (resort) όπου αυξάνεται ο κίνδυνος πολλαπλών κρουσμάτων, καθώς τα ξενοδοχεία πόλης αντέχουν να λειτουργήσουν και με μεμονωμένη πελατεία. 

Οι τελευταίες ελπίδες εναπόκεινται στον οδικό τουρισμό, που εκ των πραγμάτων, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, θα ευνοήσει συγκεκριμένη μερίδα ξενοδόχων, αν και εφόσον επιτραπεί το ταξίδι εκτός συνόρων από τα άλλα κράτη. Για το άν θα μειωθεί το κόστος διαμονής, πηγές των “Π” αναφέρουν πως θα εξεταστεί αφού δοθεί πρώτα σαφής οδηγία στο υγειονομικό και υπολογιστεί το κόστος του προστατευτικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που δεν το παράσχει η Κυβέρνηση. Θετικό ρόλο θα παίξει η εύρεση φαρμάκου με τη βοήθεια του οποίου θα αποφεύγεται η νοσηλεία.

Στα εναλλακτικά “σωσίβια” εξετάζεται και η περίπτωση ISO και HACCP ειδικά για την πανδημία όπως για παράδειγμα το σέρβις α λα καρτ, ή το μεριδοποιημένο φαγητό με ατομικά σκεύη μιας χρήσης για τα οποία οι ξενοδόχοι ζητούν από την Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα.

Gastronomy_feta_GNTO_photo_FBaltazis

 

 ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ TOUR OPERATORS
Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί είναι η κατάσταση στον ξενοδοχειακό κλάδο όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, με τους επικεφαλής να μιλούν ανοιχτά για μια χαμένη πλέον χρονιά. Ηδη, σε μελέτη του, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπολογίζει απώλεια φετινού τζίρου ύψους 1,2 δισ.ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 3, 26 δισεκατ. ευρώ για τα εποχικής, με εκτιμώμενη συνολική απώλεια 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σε πονοκέφαλο δε, έχει μετατραπεί το ζήτημα του voucher που όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ λειτουργεί ως γραμμάτιο διάρκειας 18 μηνών. Αν περάσει το διάστημα αυτό, η επιχείρηση το επιστρέφει. 

Αυτό είναι παντελώς εφικτό για τον μεμονωμένο πελάτη. Με τους tour operators όμως τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης. Ηδη, ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Γερμανίας, η Alltours, προχώρησε σε ακύρωση ταξιδιών σε Ρόδο και Κω, ζητώντας να πάρει πίσω τις προκαταβολές μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαϊου. Γεγονός που ωθεί τους Ελληνες ξενοδόχους να φοβηθούν για τα χειρότερα: την παύση στους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας. 

Αυτό που προτείνουν είναι να υπάρξει ένα πνεύμα συνεργασίας ώστε να αποφευχθεί η όποια διάσταση. Ασφαλώς και δεν ζητούν να ξεχαστεί η προκαταβολή. Από τη στιγμή όμως που οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισερχόμενα χρήματα, εξετάζεται μία μετακύλιση της συμφωνίας, ένα είδος διακανονισμού ή επιμήκυνσης συμβολαίου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί κάτι πολύ σημαντικό: άλλο μαξιλάρι έχει ένα ξενοδοχείο πόλης και άλλο ένα resort. Ωστόσο, οι περισσότερες προκαταβολές έχουν ήδη δαπανηθεί σε τραπεζικές εκκρεμότητες και έξοδα προετοιμασίας της σεζόν.


ΑΓΚΑΘΙ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ THOMAS COOK
Την ίδια ώρα, οι ανοιχτές εκκρεμότητες από την από την κρίση της Thomas Cook σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά για ορισμένη μερίδα ξενοδόχων που μετρούν ζημίες ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ απο εκτελεσμένα συμβόλαια του 2019. Οι εξυπηρετήσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με χορήγηση δανείων επιδοτούμενων τόκων, όπως είχε διασφαλίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δεν έχουν υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν τώρα μετά και το αποτελειωτικό χτύπημα του COVID-19.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ έχουν σταλεί επιστολές και υπενθυμίσεις από το ΞΕΕ  και την ΠΟΞ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, στις οποίες εξηγείται γιατί αδυνατούν οι συγκεκριμένοι ξενοδόχοι να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα Επιδότησης Τόκων και των άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ζητούν μάλιστα να εξαιρεθούν από τους όρους (η ΤτΕ δεσμέυθηκε να βοηθήσει όσες επιχειρήσεις είναι ταμειακά ενήμερες (31/12/2019)) τονίζοντας ότι δεν είναι ενήμερες όχι επειδή ήταν κακο-πληρωτές αλλά επειδή "έπεσαν" σε μια ειδική συγκυρία.

ΑΡΘΡΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου, Ξενοδόχος.

tetradis_mikro_megethos_parapolitika


Ευκαιρία για νέο τουριστικό μοντέλο


Τόσο οι γοργοί   και   εύστοχοι   χειρισμοί   της   κυβέρνησης,  όσο η άριστη εικόνα διαχείρισης της πανδημίας που εκπέμπει διεθνώς η Ελλάδα, αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την ανάκαμψη του Τουρισμού. 
Η εθνική αυτή επιτυχία αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την χώρα και τις επιχειρήσεις της. Γίναμε το παράδειγμα προς μίμηση από τον διεθνή Τύπο και τα υπόλοιπα κράτη της  ΕΕ, και όχι μόνο. Είναι λοιπόν, ότι πιο κρίσιμο για την “επόμενη φάση”, να αποτρέψουμε ένα γύρισμα μπούμεραγκ, σε ο, τι χτίσαμε μέχρι τώρα. Πρώτα σε υγειονομικό επίπεδο, κι ύστερα σε επίπεδο τουριστικής αγοράς, διατηρώντας πάντα την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στον  κόσμο,  αλλά πλέον, και  τους  πιο ασφαλείς, εν μέσω πανδημίας.

Κρίνω απαραίτητα τα σαφή και ασφαλή -πανευρωπαϊκά- υγειονομικά πρωτόκολλα για το Ταξίδι και τα Ξενοδοχεία που θα προσδιορίζουν το πώς, πού και με ποιους όρους θα μετακινηθεί και φιλοξενηθεί ο επισκέπτης, ενώ οι ξενοδόχοι υποχρεώνονται να εξετάσουν, και εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική σεζόν. Δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το χρονικό σημείο της επανεκκίνησης, αφού οι κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση της κρίσης. Είναι σαφές, πως τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν ούτε ΣΥΝΤΟΜΑ, αλλά ούτε και ΟΛΑ.

Όμως ας μη γελιόμαστε: η όποια τουριστική σεζόν δεν θα φέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα, απλά επιτρέπει στους ξενοδόχους, να στηρίξουν τους εργαζομένους και να ενισχύσουν τη μόχλευση της οικονομίας.

Το σενάριο για την πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας προβλέπει πολύ μεγάλη έως και ολική απώλεια τζίρου. Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι και το 2021 θα επηρεασθεί   αναμφίβολα σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα με αρκετές απώλειες σε σχέση με το 2019. 

Σημαντικά  είναι τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που διαμορφώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού με τη στήριξη κράτους και τραπεζών, ώστε να εξασφαλίσουν : α) την αναγκαία ρευστότητα, β) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, γ) τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Οντας δίπλα στον άνθρωπο και την κοινωνία. 

Το στοίχημα είναι να μην ξεχαστεί κανείς, όπως η μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων που αντιμετωπίζουν το δεύτερο πλήγμα μετά την περίπτωση της Thomas Cook, μέτρα για την οποία δεν υλοποιήθηκαν.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο Ελληνικός Τουρισμός, ανοίγεται τώρα η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις τόσο στο επίπεδο της παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών, όσο στις σχέσεις και συνεργασίες με τους πελάτες και τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς.

Γιώργος Πελεκανάκης
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ)

pelekanakisg__1_

 

Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους εργαζόμενους

Όλος ο κόσμος του Τουρισμού, και όχι μόνο, αναμένει με αγωνία και ανυπομονησία τις εξελίξεις οι οποίες και θα κρίνουν την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο για το 2020. Δυστυχώς όμως, είναι ακόμη άγνωστο το εάν, πότε και πόσα τελικά ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα, αλλά και ποιες είναι οι προθέσεις των τουριστών. 

Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες χάρη στην έγκαιρη, σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που έφερε ως αποτέλεσμα να καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα στη χώρα μας. Αυτό σίγουρα μας δίνει κουράγιο, περισσότερες ελπίδες και ευελπιστούμε, να αξιοποιηθεί στα σχέδια marketing της προώθησης του ελληνικού τουρισμού, ενισχύοντας στον βαθμό που είναι δυνατό, την εικόνα της Ελλάδας.  Ακόμη και κατά τη διάρκεια των έκτακτων αυτών συνθηκών που βιώνουμε για πρώτη φορά. 

 

Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να υποδεχθούμε με νέα δεδομένα στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η σύνταξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός Υγειονομικού Πρωτοκόλλου θεωρείται επιβεβλημένη, όπου θα αναφέρονται όλες οι απαιτήσεις στην λογική διατήρησης της απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας, όπως: όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πριν από το ταξίδι, στο αεροδρόμιο, κατά την πτήση, στην μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο. Οπως επίσης και μία άλλη σειρά μέτρων που θα αφορούν την παραμονή στο ξενοδοχείο όπως τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών υαλοπινάκων στην υποδοχή, ποσόστωση στην κάλυψη των δωματίων, εστιατορίων και μπαρ, αποστάσεις στις ξαπλώστρες σε πισίνες και παραλίες, διαδικασίες απολύμανσης και καθαρισμού, τρόπος σερβιρίσματος στους μπουφέδες αλλά και στα α λα καρτ εστιατόρια, μεγαλύτερος έλεγχος εισόδου στους προμηθευτές και μια σειρά άλλων μέτρων με μόνο σκοπό την ασφαλέστερη διαβίωση όλων μας.

Ευελπιστούμε δε η κυβέρνηση να λάβει στα υπ’ όψη της και να μεριμνήσει για όλους αυτούς τους εργαζομένους στον ελληνικό τουρισμό που δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, δεν προβλέπεται να απασχοληθούν φέτος στις τουριστικές επιχειρήσεις. Και οι οποίοι, βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων φτάνουν τους 700.000 εργαζόμενους στο σύνολο και τους 45.000 μόνο για εκείνους που απασχολούνται στα ξενοδοχεία. Είναι λοιπόν αναγκαία τόσο το δίχτυ προστασίας, όσο και το να διασφαλιστεί η διεύρυνση του ταμείου ανεργίας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 25/04/2020