Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.

Ενημερώνοντας τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, έκανε λόγο ακόμη και για πιθανότητα η συρρίκνωση της οικονομίας του μπλοκ των 27 χωρών να αγγίξει σε ποσοστό το 15% για το 2020, στο κακό σενάριο.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ότι η ηγεσία της Ένωσης έχει κάνει μέχρι στιγμής «πολύ λίγα και πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι πηγές δεν θέλησαν να κατονομαστούν δεδομένου ότι η τηλεδιάσκεψη είναι «κλειστή» ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Μία εξ αυτών σημείωσε ότι το σενάριο της μείωσης του ΑΕΠ κατά 15% σε ετήσια βάση είναι το πλέον «ακραίο» της ΕΚΤ, με την κ. Λαγκάρντ να διευκρινίζει ότι το βασικό σενάριο του κεντρικού τραπεζικού οργανισμού της Ευρωζώνης προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9%.

«Γίνονται πολύ λίγα, πολύ αργά»

Την φράση αυτή της Λαγκάρντ στη Σύνοδο επιβεβαιώνει και άλλη πηγή στο Reuters.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε μια διπλωματική πηγή.

«Αναγκαίο ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης»

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης.

Προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.