Αύξηση των επιπέδων φτώχειας αλλά και αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας το 2013, παρά την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία επισκόπηση της απασχόλησης και κοινωνικής κατάστασης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως τονίζεται οι βελτιώσεις στις αγορές εργασίας της Ε.Ε. είναι ακόμα επισφαλείς. Επίσης, με βάση τα αριθμητικά στοιχεία από το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, φαίνεται ότι σε αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ η ανάπτυξη της οικονομίας δεν συνοδεύτηκε από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι το εισόδημα των νοικοκυριών έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από το 2010 και μετά. Επιπρόσθετα τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι εκείνα που επλήγησαν περισσότερο: το 10 % των ενηλίκων σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν αναγκαστεί να χρεωθούν ενώ άλλο ένα 15 % έχουν αναγκαστεί να κάνουν χρήση των χρημάτων που έχουν αποταμιεύσει για να καλύψουν τρέχουσες δαπάνες (σε σύγκριση με το 5% και το 12% του συνολικού πληθυσμού, αντιστοίχως).

Η ελληνική περίπτωση

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η αύξηση της φτώχειας σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, προσθέτοντας, πάντως, ότι η τάση ενίσχυσης ισχύει και για άλλες χώρες της Ένωσης.

Επιπλέον στην έκθεση της Επιτροπής τονίζεται ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για όλα τα νοικοκυριά ή τα περισσότερα από αυτά.

Βάσει των πρόσθετων στοιχείων της Κομισιόν το 2013 το 23,7% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 1,8% σε σύγκριση με το 2011. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της χώρας μας  ηταν και το ψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπαρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η αμέσως επόμενη χώρα ηταν η Ρουμανία (1,1%) και ακολούθησαν η Λετονία 21,4% (0,9%) και η Ισπανία με 20,9% (αύξηση 0,7%).

Στο διάστημα 2008-13 η μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών έφθασε στο 14,8%, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά από αυτό στην Ιρλανδία όπου η μείωση άγγιξε το 16%.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες, ακολουθούμενοι από τους Πολωνούς που εργάζονται 42,5 ώρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο ’ντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα. Η Ε.Ε. απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.

Τα κράτη μέλη και η Ε.Ε. θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση».