Στην πάγια θέση του εναντίον του ευρωομολόγου, του αποκαλούμενου και κορονο- ομολόγου, επιμένει το Βερολίνο, το οποίο όπως είναι γνωστό διαφωνεί σε μία τέτοια επιλογή προκρίνοντας τον ESM και τη δανειοδότηση από εκεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού, φέροντας ως παράδειγμα την καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε.

«Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών (…) Το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι - στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ και είναι έτοιμος τώρα να δράσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.