Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), χαιρετίζει τις αποφάσεις του Eurogroup για τα πλεονάσματα και την πιο επιθετική πολιτική για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κρίση του κοροναϊού.

Μετά και την παρουσία της στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, (9 Μαρτίου) στο Βερολίνο, η Ε.ΕΝ.Ε. ολοκλήρωσε στις 10 Μαρτίου τον δεύτερο γύρο επαφών της στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή, με γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε βουλευτές - εκπροσώπους των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων.

Την Ε.ΕΝ.Ε. εκπροσώπησε ο Α΄Αντιπρόεδρος, Κρίστιαν Χατζημηνάς και ο Γενικός Γραμματέας, Αρμόδιος Γιαννίδης, ενώ τη Γερμανική Βουλή εκπροσώπησαν οι Markus Tressel (Greens), Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανίας-Ελλάδος, ο Michael Theurer, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας FDP για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Εργασία, o Joachim Pfeiffer, Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU / CSU για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Ενέργεια, και ο Dr. Peter Ramsauer, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Bundestag (CSU).

εενε2


ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Όπως και στον πρώτο γύρο των επαφών της, η Ε.ΕΝ.Ε παρουσίασε σε βάθος τις διαχρονικές της θέσεις για την εφαρμογή φιλοεπενδυτικών και αναπτυξιακών πολιτικών, προσαρμοσμένες στο νέο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Κατέστησε σαφές, ότι οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αποτελούν θέσεις που η ΕΕ και τα μέλη της (κυρίως με υψηλό ποσοστό χρέους ΑΕΠ ) συνίσταται να εξετάσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή τους.
Δόθηκε επίσης έμφαση στα απαιτούμενα πλεονάσματα και στο εύλογο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί πλεονάσματα χαμηλότερα από το 3.5% του ΑΕΠ – ποσοστό που προέκυψε από διαφορετικές παραδοχές (χαμηλή ανάπτυξη, μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού).

Ακόμη, συνέτεινε στο γεγονός ότι η μείωση από 3.5% σε 2.5% πλεόνασμα, αλλά και μια ελαστικότερη πολιτική από τους πιστωτές, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, εξαιτίας και των βαρύτατων οικονομικών συνεπειών του κοροναϊου. 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.ΕΝ.Ε.
Ως εκ τούτου, Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών προτείνει την υιοθέτηση ανανεωμένων προσεγγίσεων φορολόγησης, ώστε να μειωθούν δραστικά κυρίως οι οριακοί (marginal) φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων, αλλά και να μειωθούν ακόμη πιο επιτακτικά οι πολύ αυξημένοι οριακοί φόροι στην εργασία. Για το σκοπό αυτό προτείνεται α) διαφορετική φορολόγηση στο 10% των επιπλέον παραγόμενων και δηλωθέντων κερδών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και β) γενναία έκπτωση 30% στη φορολογία και στις εισφορές για το επιπλέον ποσό που οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν για μισθούς συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Καθ’ότι το πραγματικό ζητούμενο για την Ε.ΕΝ.Ε είναι η επίτευξη ανάπτυξης 4-5% του ΑΕΠ, το οποίο για να επιτευχθεί απαιτούνται πρωταρχικά διαφορετικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ζωτικό παράλληλα είναι να «ξεκλειδωθούν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σε αυτόν τον δεύτερο γύρο επαφών της Ε.ΕΝ.Ε στη Γερμανική Βουλή.

Για την ένωση το κλειδί της επιτυχίας των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων δεν ήταν μόνο η αύξηση των εξαγωγών, αλλά η επιθετική πολιτική «αποβίβασής» τους σε βιομηχανικό επίπεδο κυρίως σε μεγάλες αγορές όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία. 
Η στρατηγική δημιουργίας θυγατρικών εταιρειών, όχι μόνο διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξαγωγική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Ε.ΕΝ.Ε., αλλά αναγκάζει τις ελληνικές (και ευρύτερα ευρωπαϊκές) μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές, μέσω της άμεσης και καθημερινής επαφής με τους πελάτες, εν αντιθέσει με τις κοινές εξαγωγές.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε από την Διοικούσα Επιτροπή της Ε.ΕΝ.Ε. «εάν αυτή η επιθετική πολιτική ουσιαστικής αποβίβασης σε μεγαλύτερες αγορές συνδυαστεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη (δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση, όχι μόνο στη ρομποτική) η οποία προσδίδει στις θυγατρικές αυτές ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας προέλευσης (χαμηλότερο κόστος παραγωγής / engineering / κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα), τότε μπορεί να επιτευχθεί ραγδαία άνοδος και δημιουργία ευρύτερου εκτοπίσματος για μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Τότε και μόνο τότε, θα υπάρξει και περαιτέρω ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τώρα επικεντρώνονται κυρίως στα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα».

Οι θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. αντιμετωπίστηκαν με απόλυτο πνεύμα κατανόησης από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Γερμανικής Βουλής (αυτή τη φορά μάλιστα συμπεριελαμβανόταν και εκπρόσωπος από το ανερχόμενο κόμμα των Πρασίνων), όπου υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να προστατευθεί η μεγαλύτερή μας βιομηχανία, που είναι σήμερα ο τουρισμός.

Στην συζήτηση τέθηκε και η συνεισφορά της γερμανικής τεχνολογίας και επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ
Βασική πρόταση της Ε.ΕΝ.Ε., αλλά και συμπέρασμα των επαφών και συζητήσεων, είναι ουσιαστικά η υιοθέτηση και εφαρμογή μιας πιο ενεργητικής πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τα ΕΣΠΑ, τα δανειοδοτικά εργαλεία και στήριξη των ευρωπαϊκών ΜΜΕ που σκοπεύουν να επεκταθούν βιομηχανικά σε μεγαλύτερες αγορές σε συνδυασμό με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή γεννήθηκαν μέσα από την εμπειρία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την οικονομική κρίσηπου τις ανάγκασε να οδηγηθούν στη λύση εξωστρέφειας και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών. 

Η Ε.ΕΝ.Ε., μέσα από την ΕΕΝΕ International,προγραμμματίζει αντίστοιχες επαφές και στη Γαλλία, ενώ πρόκειται να εμβαθύνει τις επαφές της περαιτέρω στην Αμερική το επόμενο διάστημα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό γίγνεσθαι.