Περίπλοκη διαδικασία αποτελεί η αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, όχι τόσο η πλατφόρμα όσο οι ιδιαίτερες περιπτώσεις ιδιοκτησιών. Μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία παρουσιάζει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Ντίνος Σιωμόπουλος και αναλύει η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεράγγελου.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει χωρίς δικαιολογητικά και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής: Συγκρίνουμε τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ρεύματος με αυτά του Ε9. Όταν δεν είναι ίδια, τότε τροποποιούμε το Ε9. Ταυτίζουμε τα τετραγωνικά του Ε9 με τα τετραγωνικά του συμβολαίου. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ο ένας από τους ιδιοκτήτες πρέπει να κάνει την αλλαγή.

Στα οικόπεδα, πρέπει να δηλωθούν τα τετραγωνικά που δεν έχουν χτιστεί, ενώ αναφορικά με τα αγροτεμάχια, αυτά δε δηλώνονται σε αντίθεση με τις κατοικίες εκτός σχεδίου, οι οποίες δηλώνονται κανονικά.

Μέχρι στιγμής υπάρχει τεράστια ανταπόκριση με 800.000 άτομα να έχουν μπει στην πλατφόρμα και 60.000 αιτήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.