Ο κοροναϊός θα μπορούσε να πιέσει την βρετανική οικονομία στα όρια της ύφεσης, σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs.

 Οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων σημειώνουν πως η εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού θα αναγκάσει τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως μεσοπρόθεσμη απάντηση στην κρίση.

 Η Βρετανία στο χείλος της ύφεσης λόγω κοροναϊού

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται για δεύτερο συνεχόμενο τετράμηνο σε μηδενική ανάπτυξη, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 ενδέχεται να κλείσει και εξαιτίας του κοροναϊού με αρνητικό πρόσημο, στο -0,2%.

Αν η πρόβλεψη αυτή της Goldman Sachs επιβεβαιωθεί, τότε η Βρετανία θα βρίσκεται μπροστά από την ύφεση, καθώς τεχνικά απαιτούνται δύο συνεχόμενα τετράμηνα με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου μια οικονομία να θεωρηθεί πως εισέρχεται επίσημα σε ύφεση.

  

Στο μισό η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας λόγω Κορωναιού

 Δημοσίευμα του Guardian, σημειώνει πως η γερμανική τράπεζα μείωσε στο μισό την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, ήτοι 0,5%, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού. Από την Deutsche Bank σημειώνουν πως και η Τράπεζα της Αγγλίας με διορθωτικές κινήσεις, μειώνοντας τα επιτόκια στο 0,25% τον ερχόμενο Μάιο, από 0,75% σήμερα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στην πρόβλεψη πως το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας θα παρουσιάσει επιβράδυνση, φτάνοντας σε χαμηλό επιπέδων 2008, όταν και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο κατά 18% το 2019 και το «ράλι» συνεχίζεται και το 2020, με την αξία του να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. «Το καταφύγιο (σ.σ. του χρυσού) προτιμάται από τους επενδυτές καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε πέρα από την Κίνα, εγείροντας την απειλή μιας πανδημίας και επιβράδυνσης της ανάπτυξης» τονίζει το Bloomberg.

 Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αν η έξαρση του κοροναϊού συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.850 δολάρια (1.702 ευρώ) την ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε πανδημία θα οδηγήσει πιθανότατα σε «παγκόσμια ύφεση». Ο Μαρκ Ζαντί, αναλυτής του οίκου Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg, παρατήρησε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο αυξήθηκαν από το 20% στο 40%.

 

Ποιοι κλάδοι πλήττονται άμεσα από την επιδημία του κοροναϊού

Ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρίες, επιχειρήσεις που ασχολούνται με είδη πολυτελείας και μεγάλα μπραντ μόδας είναι οι πρώτοι τομείς που θα δουν σοβαρές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών τους από την έξαρση του κοροναϊού.

 Η Hugo Boss προειδοποίησε την Πέμπτη πως ο κοροναϊός αναμένεται να πλήξει τα έσοδα της εταιρίας για τη φετινή χρονιά, καθώς η ασιατική αγορά είναι μια από τις πιο σημαντικές της εταιρίας. Ο γερμανικός Οίκος μόδας ευελπιστεί όλα να επιστρέψουν στην κανονικότητα το καλοκαίρι, ωστόσο το «αποτύπωμα» της επιδημίας του κοροναϊού αναμένεται ισχυρό για το 2020.