Μυστικά και ψέµατα, ισορροπίες σε τεντωµένο σκοινί, στρατηγικές και σχέδια επί χάρτου κυριαρχούν γύρω από το θρίλερ της Folli Follie σε µια κρίσιµη συγκυρία για την επόµενη ηµέρα της εταιρείας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σκληραίνοντας τη στάση της, απαίτησε και πήρε τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας, ενώ η νέα διοίκηση προσπαθεί να πάρει την ψήφο των οµολογιούχων για να αιτηθεί ένταξη στον Πτωχευτικό Κώδικα. Ταυτόχρονα η PwCoopers κάνει διαχειριστικό έλεγχο για να ανακαλύψει τα πραγµατικά µεγέθη των ετών 2017, 2018 και 2019 την ίδια στιγµή που ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εµφανίζεται στη συνέλευση ως µέτοχος του 2,5%, ζητώντας από τη νέα διοίκηση να παρέχει στους µετόχους περισσότερες λεπτοµέρειες για τα ζητήµατα επί των οποίων ζήτησε ενηµέρωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Έχουν συµβεί πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει γνωστά και κάποτε θα έρθουν στο φως», ισχυρίζεται σε στενό κύκλο του ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αποφεύγοντας να απαντήσει αν έπεσε από τα σύννεφα από τις αποκαλύψεις και ρίχνοντας το µπαλάκι της ευθύνης στον Κινέζο συνεταίρο.

Το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, το οποίο ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και νοµιµοποίησε το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Folli Follie. Σε αυτό πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Γ. Ιωαννίδης. Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει αυτό το ∆.Σ. σχετίζονται µε τη σύνθεση οµολογιούχων και επενδυτικών funds, µε την οποία θα διεκδικήσει την ένταξη της εταιρείας στον Ν. 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, που αποτελεί το πρώτο βήµα για τη διάσωσή της. Οι επόµενες ψηφοφορίες των οµολογιούχων είναι στις 4 Μαρτίου και στις 27 Μαρτίου και ο στόχος είναι να επιτευχθεί η ψήφος του 66%. Σύµφωνα µε πληροφορίες από νοµικούς κύκλους, ήδη έχει συγκεντρωθεί περίπου το 51%, οπότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για τη συγκέντρωση του 66% στη δεύτερη ψηφοφορία και ακολούθως στις αρχές Απριλίου τελικά να πραγµατοποιηθεί το αίτηµα για ένταξη στον Πτωχευτικό Κώδικα.

«Έχουµε λάβει προτάσεις και από funds αλλά και από την Bank of China και ενδεχοµένως θα εντάξουµε και funds στο σχήµα. Θα γίνει όµως πρώτα έλεγχος σε βάθος και θα εξετάσουµε όλα τα ενδεχόµενα µε τους οµολογιούχους», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γ. Ιωαννίδης. Ισως πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι πίσω από την Bank of China δεν είναι ο ∆ηµήτρης Κουτσολιούτσος…

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ DUFRY

Η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες προχώρησε σε δέσµευση των 804.728 µετοχών της Dufry, βάζοντας σε κίνδυνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αν δεν επιτευχθεί η αποδέσµευσή τους. Το συγκεκριµένο περιουσιακό στοιχείο αποτελεί τον βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Folli, που συµφωνήθηκε µε τους οµολογιούχους, µε δεδοµένο πως παραµένουν δεσµευµένα τα ακίνητα της εταιρείας. Στα πηγαδάκια της Συνέλευσης αφέθηκε το υπονοούµενο ότι κάποιοι µπορεί να προκάλεσαν κάτι τέτοιο, για να µην προχωρήσει η συµφωνία µε τους οµολογιούχους. Οι κ. Σάµιος και Ιωαννίδης, από την πλευρά της διοίκησης, ενηµέρωσαν τους µετόχους πως το ζήτηµα που διευθετείται µέσω διαιτητικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τελεί υπό διαπραγµάτευση, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιµο. Η διαπραγµάτευση αφορά την αποδέσµευσή τους και θα κατατεθεί προσφυγή κατά της δέσµευσης από την ελληνική ∆ικαιοσύνη.

Για το σκάνδαλο της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας, κατόπιν απόφασης του ∆.Σ. και µε βάση τα ευρήµατα της Αlvarez and Marsal από το 2019, η εταιρεία έχει ασκήσει αγωγές κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις λογιστικές καταστάσεις της ασιατικής θυγατρικής, καθώς και κατά των ορκωτών ελεγκτών. Το αιτούµενο ποσό αποζηµίωσης ανέρχεται σε 80 εκατ. δολάρια, το οποίο εκτιµάται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ αναµένεται ηµεροµηνία της δικασίµου.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έλεγε με νόημα ότι «έχουν συμβεί πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει γνωστά και κάποτε θα έρθουν στο φως»


Παράλληλα, σηµειώθηκε εκ νέου πως υπήρξε έγκληση κατά του ∆. Κουτσολιούτσου τον Σεπτέµβριο του 2019 για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο φέρεται να έχει αφαιρέσει από την εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου από την PwC, προβλέπεται ότι η εταιρεία θα στραφεί εναντίον όσων αποδεδειγµένα και µε στοιχεία την έχουν βλάψει.

Τον Μάιο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια σχετικά µε τα πραγµατικά µεγέθη της εταιρείας από το 2017 µέχρι σήµερα, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της PwC. Οσον αφορά την περιουσιακή κατάσταση του οµίλου, παραµένει αµετάβλητη, ενώ και τα ακίνητα παραµένουν στην ιδιοκτησία του οµίλου, ανεξαρτήτως δέσµευσης. Οπως ειπώθηκε, σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται τα χρηµατικά διαθέσιµα, ενώ όλα τα εµπορεύµατα είναι προπληρωµένα και δεν υπάρχουν οφειλές σε ∆ηµόσιο και εργαζοµένους.